Interview: over de nieuwste collectie van Lonneke Nooteboom X Fred de la Bretoniere

Gister was ik bij de lancering van de nieuwste collectie van Lonneke Nooteboom en Fred de la Bretoniere. In de prachtige galerie en werkplaats van Anouk Beerents hangen eindeloos veel klassieke spiegels die je het liefste mee naar huis neemt. Net als de schoenen en tassen die her en der tentoongesteld staan! Tussen de hoge laarzen, sneakers en laptoptassen rent Lonneke Nooteboom op haar zelfontworpen laarzen van de ene naar de andere gast. Ze maakt met iedereen een praatje want ja, ze praat graag. En veel. Gelukkig maar want je wordt helemaal blij van alles wat ze te vertellen heeft! Ze is zo enthousiast, lief en creatief! Wij snappen wel dat Fred de la Bretoniere voor de tweede keer de handen ineen heeft geslagen met deze styliste pur sang!

Een dag na de lancering heb ik Lonneke aan de telefoon en ze vertelt meteen honderduit over alle leuke reacties. “Social media is nu al ontploft en de hoge laars loopt als een trein en is al bijna uitverkocht.” Logisch want deze cognac kleurige laars met een zwart neusje draagt Lonneke tijdens de lancering en zoals ze het mooi verwoord: “zien is kopen”! Er zijn ook veel reacties van mensen die met minder budget toch een item uit de collectie hebben aangeschaft, de portemonnees zijn voor iedereen toegankelijk.

Als ik vraag hoe Lonneke haar stijl omschrijft zegt ze: “Ik houd van mooie klassiekers, vintage en Franse merken. Voor tijdloze vintage stukken spaar ik graag en van een Burberry Trenchcoat, Chanel tas of Hermès riem met een verhaal krijg ik een gevoel van: mag ik even met jou terug in de tijd om te kijken wat je allemaal hebt meegemaakt. Tijdloze klassiekers zijn mijn ding. Als je vintage koopt hergebruik je bijzondere, unieke items en het is nog beter voor het milieu ook! Bij vintage aankopen weet ik: dit blijft voor altijd.”

In de tweede collectie die Lonneke voor Fred de la Bretoniere ontwerpt zie je dan ook haar liefde voor klassiekers en vintage terug. De collectie is toegespitst op de trends van dit moment met details die we ook in de vorige collectie konden bewonderen. Het zwarte neusje is inmiddels haar signature geworden. Het immer klassieke zwart in combinatie met de kleur cognac en de elegante vormen maken het een wonderschone vrouwelijke collectie.

Dit bericht bekijken op Instagram

Jaaa… het is eindelijk zover! ???????? launchtime! Vanaf dit moment kun jij alles rondom mijn lancering op de voet volgen via InstaStories!! De perslunch en daarna het intieme diner zal ik live met jullie delen… En… vanaf NÚ staat ook mijn collectie online! ???? Check de link in mijn BIO om meteen te spieken en te shoppen! Ben zó benieuwd wat jullie ervan vinden.. laten jullie dat hieronder weten? Zo zo spannend dit! Ps: ik draag hier dus mijn lange laars en zwarte tasje! #FredXLonneke #lancering #freddelabretoniere @freddelabretoniere

Een bericht gedeeld door Lonneke Nooteboom (@lonnekenooteboom) op

Wanneer ik Lonneke vraag naar haar favoriet zegt ze: “Momenteel ben ik heel erg van de sneakers omdat ik de hele dag van hot naar her ren. Op hakken houd ik dat echt niet vol. Comfort vind ik fijn en gelukkig zijn sneakers nu ook modisch. Ik draag natuurlijk ook hakken want ik houd van vrouwelijk. De hoge laars die ik voor de lancering uit de kast heb getrokken is toch wel mijn favoriet. Voor mijn vorige collectie waren de hakken 2cm hoger en nu ik er 2cm vanaf heb gesnoept merk ik dat ze fijner zitten. Ook niet hakken dragers kunnen er nu op lopen. De collectie is een tribute naar hardwerkende vrouwen on the go die er knap en mooi uit willen zien. Dit zie je aan de laptoptas, een fashionable sneaker en iets minder hoge hakken. Daarom heb ik aan het einde van de avond nog steeds geen zere voeten!”

Lonneke X Fred

Lonneke praat honderduit! Ik ben ook wel nieuwsgierig naar het ontwerpproces. Hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk? Lonneke is al meer dan 20 jaar stylist en heeft jarenlang collecties voor de grote modehuizen ontworpen. “Ik heb altijd met een team gewerkt, in mijn hoofd weet ik heel goed wat ik wil. Ik zie precies voor me hoe iets eruit moet zien.” Patronen tekenen doet ze niet, voor stikken heeft ze geen geduld. Nee Lonneke is écht van de ideeën en die heeft ze volop. Vanuit een tekening ontstaat er uiteindelijk een product. Bij het ontwerpen van de nieuwste collectie heeft ze gekeken naar de vorige collectie, trends en reacties en vragen van haar volgers. Wanneer de eerste samples binnenkomen wordt er weer geperfectioneerd. Zo is Lonneke. Het moet perfect.

“Het hele proces van iets wat in je hoofd ontstaat tot een grootse lancering met al mijn lieve vrienden en collega’s: daar kan ik bijna van janken. Gewoon echt te gek!”

Was het moeilijker om een tweede collectie te ontwerpen dan de eerste? “Ik heb weer ja gezegd omdat ik helemaal mijn eigen ding mocht doen. Ik heb geen concessies gedaan. Dit betekent dat ik niet hoef te werken met vaste patronen of de gebruikelijke materialen. Dit was een belangrijke voorwaarde om het nog een keer te doen. Dichtbij mezelf blijven is het belangrijkste om uiteindelijk iets te creëren waar ik 1000% achtersta. Het is niet zomaar een collectie waar ik mijn naam aan heb gehangen, over alles heb ik heel goed nagedacht. Door dichtbij mezelf te blijven ben ik trots op alle items uit de collectie. Kijk nou even deze laptop tas! Er bestond gewoon nog geen knappe laptoptas en ik kreeg er wél veel vragen over. Daarom heb ik er nu een ontworpen, het is een grote mooie leren shopper met een vak voor de laptop. Er kan zoveel in! De shopper (in het zwart én cognac) is perfect voor elke dag of ook als handbagage tijdens het reizen.”

Lonneke nooteboom

Shop de collectie hier!