Interview: Natural beauty Debbie van Weelden over haar merk Loïs Lee Pure Skinfood

Debbie van Weelden is een ondernemer pur sang die haar hart heeft gevolgd. Na een heftig ongeluk kwam haar leven op z’n kop te staan, maar wel zo dat ze er sterker uitkwam met een nieuw levensmissie. Een van haar doelen was het creëren van de perfecte natuurlijke huidverzorging zonder meuk. Dit resulteerde is Loïs Lee Pure Skinfood, customizable skincare die je dagelijks kunt gebruiken in je beautyritueel.

Vertel? Je hebt een heftig ongeluk gehad
“In 2005 was ik op Bali om even tot mezelf te komen en te bedenken wat ik verder met m’n leven wilde. Toen we op de motor een tempel bezochten gelegen op de meest spirituele berg (Mount Agung) van het eiland, ben ik op de rit naar beneden uit de bocht gevlogen, over de kop gegaan en is de motor op m’n buik terecht gekomen. Aan de buitenkant was er niets te zien, maar van binnen was het niet zo fraai. Inwendige bloedingen en een kapotte milt. Deze kon niet meer gered worden en is verwijderd. Ik ben blij dat ik het heb overleefd!”

Wat deed je voor het ongeluk
“Ik zat op dat moment in de Werving & Selectie, maar ondanks de auto en laptop van de zaak en het feit dat ik vanuit huis kon werken, werd ik er niet gelukkig van. Het ongeluk was voor mij een keerpunt in mijn leven, een wake up call. Een paar maanden later verbrak ik de relatie met de vader van m’n toen 1-jarige dochter en nog een tijdje later zei ik mijn baan op.”

Waarom ben je je gaan verdiepen in gezondheid?
“De milt is onderdeel van je natuurlijke afweer. Ik miste dus een deel van mijn immuunsysteem waardoor ik in theorie vatbaarder zou moeten zijn voor ziektes. Door mijn voeding en levensstijl aan te passen kon ik voorkomen dat ik ziek werd. Ik merkte dat ik, door mijn gezonde voeding, ineens veel meer energie kreeg, beter sliep en geen migraine meer had. Ik had mijn missie gevonden!”

Je bent ook hormooncoach
“Ja klopt. Doordat ik me ging verdiepen in gezondheid werd het me ook duidelijk dat een disbalans in je hormoonhuishouding veel voorkomende klachten konden veroorzaken, zoals overgewicht, slaapstoornissen, gebrek aan energie, stemmingswisselingen, hoofdpijn, gevoelige borsten, verlies van libido etc. Klachten die wel eigenlijk met z’n allen redelijk normaal zijn gaan vinden. En met voeding & leefstijl kun je al veel van die hormoondisbalansen tackelen waardoor je lekkerder in je vel zit en veelal klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook veel huidproblemen worden in verband gebracht met hormoondisbalansen.”

Hoe zit het met hormonen en beauty spul?
“In veel van onze (huid)verzorgingsproducten zitten stofjes die hormoonverstorend kunnen werken, zoals bijv. bepaalde parabenen, zonnefilters (bijv. oxybenzone) en parfum. Als er parfum in je product zit, weet je nooit wat het precies is omdat het een verzamelnaam is voor heel veel verschillende stofjes die onze gezondheid kunnen belasten. Zelfs plastic verpakkingen geven stofjes af die in onze producten komen en wij op onze huid smeren. Daarom altijd goed de ingrediënten lijsten lezen en zoveel mogelijk kiezen voor luchtdichte en glazen verpakkingen.”

Debbie in drie woorden
“Enthousiast, genieten, autenthiek.”

Noem eens drie inspirerende beauty merken
“Ow, er zijn zoveel toffe merken 🙂 Maar deze drie sowieso: Creative Cosmetics (Nederland merk, natuurlijke make up, vooral inspirerend door eigenaresse Elma), Tata Harper (een skincare lijn uit Amerika, zij heeft maar mooi een imperium opgebouwd, met een eigen tuin waar haar ‘grondstoffen’ groeien) en Oolaboo (Nederlands hair- en skincare merk, zij hebben een geweldig mooi bedrijf opgebouwd. Toen ik daar een paar jaar geleden een keer was begon ik met dromen over m’n eigen label).”

Wat is de eerste stap als je je eigen beauty brand wilt lanceren?
“Je bekwamen in grondstoffen-leer en leren formuleren. Tenzij je het uit wilt besteden, maar dan is het niet meer écht jouw eigen beauty brand, toch?”
Lois Lee Pure skinfood travelsize
Welk advies zou jij iedere startende ondernemer mee willen geven?
“Zorg dat je fans creeert. Je fans zijn jouw ambassadeurs.”

Waar moet je in de zomer op letten als het gaat om beauty producten?
“Als je je huid tegen de zon wilt beschermen gebruik dan een apart zonneproduct (zonder meuk graag). Een dagcrème met spf heeft geen zin. Je smeert het ’s ochtends op en nog voordat je met de lunch het terras opgaat werkt de bescherming al niet meer. Ow, en hoewel ik natuurlijk dol ben op plantaardige en essentiele oliën, gebruik ze alsjeblieft niet in de veronderstelling dat ze je beschermen tegen zonschade. Je ziet nog wel eens DIY om een natuurlijke zonnebrand te maken, maar please doe het niet.”

Welke zonnebrandcrème gebruik jij dan?
“Ik gebruik momenteel zelf de Antipodes Immortal SPF 15, deze heeft een natuurlijk filter (zinkoxide) en verder geen schadelijke stofjes, maar juist verzorgende ingrediënten. Het lijkt een lage SPF, maar het verschil in bescherming tussen SPF 15 (93,3%), SPF 30 (96,6%) en SPF 50 (98%) is niet zo groot.”

Ultieme beauty tip:
“Lach veel! En een mooie huid komt, voor een groot deel, van binnenuit. Je kunt nog zulke goede producten smeren, maar wat je eet en drinkt en níet eet en drinkt, is nog het meeste van belang. Dus neem je huidige voedingspatroon onder de loep en ga goed voor jezelf zorgen. Je huid zal je dankbaar zijn!”