Interview: het mooie verhaal van Sara Rosalie

Het viel mij al een tijdje op: Nederland is een nieuw cosmeticamerk rijker. Overal waar ik keek verschenen de knappe verpakkingen van ‘Sara Rosalie’, natuurlijke skincare op basis van lanoline (ook wel wolvet genoemd) in beeld.

De Amsterdamse Sara Rosalie is het brein achter de gelijknamige natuurlijke verzorgingslijn. Oorspronkelijk komt ze uit Texel waar ze is opgegroeid op een schapenboerderij. Niet zo gek dus dat juist lanoline een van de belangrijkste ingrediënten is, dit vet van schapenvachten is een wondermiddel voor je huid want het hydrateert en laat de huid ademen.

Mis je Texel?
“Ik ben geen typisch ‘boerderij meisje’ en ben blij dat ik nu in de stad woon. Al moet ik zeggen dat de natuur en ruimte steeds belangrijker worden. Als ik het mis ga ik terug… dat is iedere keer weer een mini-vakanie.”

Wat heb je van huis uit meegekregen?
“Mijn ouders waren beide échte ondernemers met een grote schapenboerderij die ook voor toerisme geopend was. Al van jongs af aan heb ik geleerd hoe het is om een eigen bedrijf te runnen en daardoor is ondernemen voor mij vanzelfsprekend en zou ik de vrijheid niet kunnen missen.”

Dus je bent zelf gaan ondernemen… Waarom met een cosmeticalijn?
“Ik ben niet per se een beauty meisje, het is ontstaan uit persoonlijke behoeften. Met een achtergrond in de Nederlandse taal en cultuur en een master journalistiek op zak, dacht ik altijd dat ik zou gaan schrijven.”

Nu schrijf je teksten op de verpakkingen
Yes. Die schrijf ik zelf… in plaatst van dat ik ben gaan schrijven vertel ik nu het verhaal van Sara Rosalie.”

Wat gaf de doorslag om jouw ideeën om te zetten in een écht product?
“Zoals ik al zei komt het idee voort uit eigen behoeften… ik was net als zoveel vrouwen van mijn leeftijd met voeding bezig, een logische stap was om vervolgens te kijken naar wat ik op mijn huid smeer. Toen ben ik in mijn badkamerkastje gaan kijken.. ik wilde weten welke ingrediënten er allemaal in mijn cosmetica zaten. Nou. Dat is een hoop abracadabra! Daarnaast zijn er in Nederland bijna geen natuurlijke cosmeticaproducten met lanoline te krijgen. Ik zag kansen…”

Je bent uniek omdat…
“Ik bewuste skin care met mijn eigen verhaal maak. En ik vind het belangrijk dat het mooi op je badkamerplankje staat. Alles wordt in Nederland geproduceerd omdat ik het belangrijk vind om dit lokaal te doen. Zo heb ik veel meer zicht op hoe en onder welke omstandigheden de producten worden gemaakt. In de cosmetica wereld wordt héél geheimzinnig gedaan over ingrediënten, terwijl een product je leven makkelijker moet maken, niet ingewikkelder. De receptuur is gemaakt voor alle huidtypes en zelfs mensen met een gevoelige huid kunnen het goed verdragen, dat is toch mooi? De lanoline verzacht, heeft een helende werking en laat de huid toch ademen. Mensen met een vette huid denken vaak dat een vette crème niet goed voor ze is, maar het kan juist zijn dat de huid daar behoefte aan heeft. Als je maar voor het juiste product kiest zonder al te veel chemische ingrediënten. Deze kunnen voor huidirritatie zorgen en huidirritatie versnelt het proces van huidveroudering”
producten marmer
Wat was de eerste stap?
“bedenken welke producten je precies gaat maken en waarom daar behoefte aan zou zijn. Er is heel veel, je bent dus nooit helemaal uniek. Wel is het ongelofelijk belangrijk om een eigen verhaal te hebben… pas als je weet wat je wilt ga je op zoek naar productenten.”

Wat staat er op jouw beauty-plank?
“Van alles” lacht Sara. “Ik ben heel erg aan het onderzoeken wat er allemaal op de markt is dus ik haal veel in huis. Het is nog nuttig ook… momenteel heb ik producten van Ren, Susanne Kaufman, This Works en Madara. Als je zelf niet weet wat je fijn vindt, hoe kun je dan iets voor een ander ontwikkelen?”

Het geheim van een mooie huid is…
“Goed voor jezelf zorgen. Een mooie huid komt écht van binnenuit… voldoende slaap, veel water drinken en je huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf zijn belangrijk. De basis is belangrijker dan het smeren met dure crèmes.”

Jouw producten zijn diervriendelijk
“Ik gebruik natuurlijk lanoline, maar ook bijenwas. Dit zijn diervriendelijke ingrediënten en uiteraard wordt er niets op dieren getest. Dat is voor mij geen optie.”

Tegenvallers?
“Geduld is heel belangrijk, je bent afhankelijk van andere partijen die ook weer afhankelijk zijn van andere partijen.”

Tip voor toekomstige ondernemers
“Gewoon doen. Je moet jezelf of je bedrijf promoten, dit vond ik in het begin best lastig. Ik moest een drempel over maar het went snel… Daarnaast vind ik het belangrijk om het hele proces te begrijpen, dit helpt bij het opzetten van iets nieuws. Nog steeds doe ik veel zelf en alles stap voor stap… Denk groot, handel klein. En neem jezelf serieus… ik denk oprecht dat alles kan als je het wilt.”

Ben je nooit bang om te falen?
“Nee, je moet jezelf serieus nemen en weten wat je doel is. Op een gegeven moment ben ik het Amerikaanse principe na gaan streven: je kunt niet falen als alles een experiment is. Ook al gaat het gigantisch mis, dan heb ik in ieder geval super veel geleerd. Het is belangrijk dat je bij je eigen verhaal blijft. Ik weet wat ik aan het doen ben… ”

Sara Rosalie skincare in één zin
“Bewuste skincare met een vleugje texel.”

Meest ingewikkelde?
“De regelgeving rondom cosmetica. Het is belangrijk dat je goed weet wat er speelt, de producent helpt daarbij maar in the end ben je zelf verantwoordelijk. Ook bestaan er veel mytes is cosmeticaland. Bijvoorbeeld dat cosmetica via de huid je lichaam binnen kan dringen… dit is niet zo want de huid heeft een natuurlijke barrière functie. Skincare is echt oppervlakte werk… daarom vind ik het belangrijk om steeds weer te benoemen dat een goede huid van binnenuit komt. Het heeft te maken met je levensstijl en je genen. Skincare is een aanvulling in plaats van een oplossing. De cosmeticawereld is heel gesloten, merken komen met de mooiste – soms te mooie – verhalen en mensen maken daar weer hun eigen verhaal van..
Producten roze
Sara in drie woorden
Ambitieus, nuchter en gestructureerd.

Wat is jouw guilty pleasure?
“Inpakken is mijn fetish en allerleukste om te doen… ik heb verschillende vloeipapiertjes en washi tapes. Als ik pakketjes ga verzenden moet ik me echt inhouden!”

Wat is je droom
“Ik hoop dat ik met Sara Rosalie een nieuwe basis heb gezet binnen cosmetica land. Alle ingewikkelde producten die duizend dingen beloven, het kan veel simpeler en geloofwaardiger. Er zitten geen ingrediënten in mijn producten alleen om het te kunnen claimen op de verpakking. Alle actieve stoffen zitten er met een werkbare hoeveelheid in…”

Over de producten
De moisturizer bevat naast lanoline ook aloë vera, jojoba-olie, macademia-olie, vitamine E, glycerine en een natuurlijk hydratatiecomplex. De lip balm bevat naast lanoline ook bijenwas, shea butter, amandelolie en vitamine E. Je kunt de fijne producten op de website van Sara Rosalie kopen of bij Verse in Amsterdam.

Lees ook: leef volgens de vier elementen.