Interview: Kelly is de oprichtster van YAY een raw food café, winkel en yogaschool in één

We schreven al eerder of YAY in Amsterdam. Gewoon omdat het een fantastische nieuwe hotspot is. Een plek waar je je meteen op je gemakt voelt, de lekkerste healthy happen eet en ook nog een yogales mee kunt pikken. Dit alles is op poten gezet door Kelly Zaal samen met Nanda van Aalst. Met Kelly praat ik over haar briljante idee, het plan van aanpak en natuurlijk het resultaat.

Uiteraard hebben we afgesproken bij YAY, en al gauw krijg ik een heerlijke latte met amandelmelk. Dierlijke producten hebben ze hier niet. Ik ben verkleumd van de kou maar gelukkig is het binnen warm en ik waan me in het Bali maar dan dichter bij huis. De knusse inrichting is alles behalve stijf en ook nog eens duurzaam want: een groot deel van de inrichting in tweedehands of er is gebruik gemaakt van eerlijke materialen. Kijk daar houden wij van!
YAY
Waar komt jouw inspiratie vandaan?
“Ik heb veel ideeën opgedaan tijdens mijn reizen, vooral in Azië. Op Bali heb je veel raw food cafe’s en daar ontbrak het hier nog aan. Terwijl er juist in de stad behoefte is aan een toegankelijke relaxte plek midden in de chaos. Een plek waar je zelf ervaart dat gezond eten lekker en gemakkelijk is.”

Dus toen ben je zomaar begonnen?
“Van jongs af aan wilde ik al ondernemer worden, ik kom uit een ondernemers familie. Toen ik nog een puber was wilde ik al een eigen sportschool, later liever een eigen restaurant. Ik ben heel mijn leven veel met gezondheid bezig geweest. Natuurlijk heb als student ook flink de bloementjes buiten gezet, maar dat hoor er een beetje bij. Tijdens m’n studie Communicatie werkte ik bij een sportschool en gaf ik groepslessen. Een paar jaar later heb ik de studie orthomoleculaire voeding gedaan. Ook heb ik me de laatste jaren meer verdiept in yoga en duurzaamheid. Eigenijk was ik op zoek naar een plek waar dit alles bij elkaar komt. YAY dus.”

Wat is orthomoleculaire voeding precies?
“Orthomoleculaire voeding is zo natuurlijk mogelijk, zo min mogelijk bewerkt en met zo min mogelijk toegevoegde en kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen. De Griekse arts Hippocrates zei ooit: “Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding”. Het is nog steeds zo dat je met voeding je gezondheid voor een deel kunt beïnvloeden.”

In het YAY café serveren jullie rauwe, veganistische, glutenvrije en natuurlijke ontbijtjes, lunches, snacks en sapjes. Ben je zelf ook veganistisch?
“Ik ben al vier jaar vegetarisch, en sinds een korte tijd ook veganistisch. Maar ik moet zeggen dat ik ook wel eens een ‘minder rauwe’ koffie drink of zelfs een goed glas wijn. Als ik met vrienden op wintersport ga is het ook lastig om super streng met voeding bezig te zijn, dus van een ei meer of minder raak ik niet in de stress. Ik zal het alleen nooit meer zelf kopen, en als ik veganistisch kan kiezen, doe ik het ook.”
raw food
Waarom ben je eigenlijk vegan gaan eten?
“Het was een logische stap en het is tegenwoordig ook niet zo moeilijk. Maar het komt vooral omdat ik mezelf de laatste jaren steeds meer in voeding ben gaan verdiepen en verschillende – confronterende – documentaires heb gekeken. Deze hebben mij aan het denken gezet, zowel in mijn eigen leven als in mijn onderneming wil ik bezig zijn met iets waarmee ik de wereld geen schade aanbreng, en waarbij respect heb voor alles wat leeft en bloeit.”

Je hebt het over documentaires, welke moeten wij zeker kijken?
“Cowspiracy, Food Inc, en Earthlings om te beginnen, en dan noem ik er slechts drie want er is inmiddels een hele lijst!”

Is gezonde voeding je met de paplepel ingegoten?
“Mijn ouders leefden redelijk gezond voor die tijd. Zo kreeg ik regelmatig een stuk komkommer mee naar school en vond ik het heerlijk om aan een wortel te knabbelen. Nu is het eigenlijk andersom en inspireer ik mijn ouders op gebied van voeding. Zo maken ze nu iedere dag gezonde sappen! Ik denk dat de omslag naar écht gezond eten op mijn achttiende was. Toen bedankte ik voor een patatje en at ik een groene salade instead.”

Merk je verschil nu je veganistisch eet?
“Ik voel me heel goed! In oktober 2015 deed ik mee met een vegan challenge, tegelijkertijd was ik flink aan het trainen voor de marathon in New York. De meeste mensen verklaarde me voor gek want ik kreeg zo toch nooit voldoende voedingstoffen binnen? Maar dat valt dus mee… ik heb de marathon succesvol uitgelopen en de vegan challenge doorgezet want sindsdien eet ik – zoveel mogelijk – vegan.  

Zijn jouw huid en haren niet anders geworden?
Kelly lacht: “Mijn haar voelt inderdaad voller, het is in ieder geval niet minder geworden. Ook mijn huid is zachter en gladder, ik geloof zeker dat dit komt doordat ik gestopt ben met het eten van dierlijke producten waar zoveel antibiotica en andere troep in zit.”

Wat mis je het meeste?
“In het begin was dat absoluut een lekker en smeuïg stuk kaas. Ik was een echte liefhebber van kaasplankjes en tosti’s gingen er ook goed in. Kaas is een verslaving, dat is bewezen. Nou, ik was dus een van die verslaafden en dan is afkicken altijd een optie. Dat lukt natuurlijk super goed, want ik mis kaas niet eens zo erg. Soms eet een een stuk veganistische kaas, that’s it.

Vertel eens over Vitae magazine, run je dat nog steeds of is het daar te druk voor?
“Dit online magazine ben ik na mijn eerste reis begonnen, tijdens mijn studie orthomoleculaire voeding. Inmiddels heb ik het te druk om hier nog voor te schrijven. Jammer! Gelukkig heeft dit online magazine mij veel connecties en ervaring opgeleverd!”

Druk? Dat past toch niet bij het concept van YAY?
“Daar ben ik het niet mee eens. YAY is mijn tweede thuis, ik ben hier zeven dagen in de week. Natuurlijk moet ik dingen missen, maar dat geeft niet. FOMO, ook wel de ‘fear of missing out’ is iets wat niet bij mij past, JOMO ‘Joy of missing out’ juist wel. Er is zoveel te doen, je kunt niet alles bijbenen. Mijn levensstijl is duurzamer geworden…

Bij YAY kun je ook yogalessen volgen, doe jij dit dagelijks?
“Vorige week was ik heel goed bezig, toen ben ik vijf keer geweest! Maar als ik yoga wil doen, moet dit om 7 uur ‘s ochtens. Ik sport ook nog bij de Vondelgym, daar boks ik om energie kwijt te raken…”

Energie? Heb jij dat nog dan?
“Ja, ik weet ook niet waar het vandaan komt. Van de enthousiaste reacties van klanten en van het personeel misschien? Dat geeft veel positieve energie.”

Is YAY een holistisch concept?
“Eigenlijk wel een soort van: we kijken naar het geheel en hebben aandacht voor lichaam en geest. Alle producten in de winkel zijn eerlijk geproduceerd, met een mooi verhaal erachter. Het plaatje moet kloppen.”

Verslavingen?
“Dadels! Die zijn zo lekker. Maar verder heb ik niet echt een verslaving. Sport was een verslaving, daar heb ik nu geen tijd meer voor. Oja, ik ben nu verslaafd aan mijn werk!”

Hoe zondig jij?
“Met chocolade. Minder dan 70% cacao vind ik trouwens niet eens lekker. Mijn smaak is enorm veranderd! Raar he? Onze chocolade truffels zijn bizar lekker.”

– Ze ziet mij naar de truffels staren en ik krijg er een. Wauw! Dit is echt lekker, met mijn mond half vol stel ik de volgende vraag: –

Wie maakt al deze lekkere dingen?
“We maken alles zelf en gooien niks weg. Zelfs de amandelmelk maken we in huis en daarvoor gebruiken we de hele amandel. De amandelpulp verwerken we bijvoorbeeld in de quiches en deserts. Iedere ochtend staan we kokosnoten te hakken, voor smoothies en kokosyoghurt. We hebben vooral raw food maar hebben ook een dehydrator – dit is een droogmachine -. Deze verhit tot maximaal 42 graden, zo blijven alle voedingsstoffen bewaard en kunnen we de lekkerste granola en boerenkoolcrackers maken. Door rawfood zit je veel sneller vol!”

Wat kan er volgens jou stukken duurzamer?
“Heb je even? Vlees is de grootste boosdoener, net als zuivel eigenlijk. Kleding heeft ook een grote impact op mensen, dieren en het milieu. Ik heb best veel leren schoenen in mijn kast staan, maar er eigenlijk nooit over nagedacht. Daar worden ook dieren voor gedood.”

Hebben jullie grote toekomstplannen?
“We organiseren binnenkort een raw food workshop, maar we gaan ook andere workshops organiseren. Uiteindelijk willen we starten met bootcamp. Er zijn zoveel ideeën. Ook verhuren we onze ruimte voor lezingen, workshops en events, zoals bijvoorbeeld een klankschaal concert. Vanaf mei zijn we ook ’s avonds open!”

Kelly in drie woorden
“Energiek, vrolijk en gedreven”

Je gaat nooit de deur uit zonder…
“Mijn telefoon!”

Denk je wel eens aan een digitale detox?
“Dat kan nog even niet haha! Maar het zou wel echt heel fijn zijn. Pas vielen mijn telefoon en laptop toevallig tegelijkertijd uit, voor een avondje, het had zo moeten zijn!”

Wat is een belangrijke eigenschap waar je trots op bent?
“Ik durf risico’s te nemen, denk in kansen en niet in mislukkingen.”

Ik run Enfait samen met Florine en vind dat ideaal, noem eens wat voordelen van samen een bedrijf runnen…
“Je kunt samen brainstormen en sparren, Nanda en ik werken gelukkig goed samen. We kennen elkaar via onze gezamenlijke vriendengroep maar waren geen vriendinnen. We hadden wel meteen een klik! Nanda komt uit de filmwereld. Ze had tijdens onze ontmoeting net ontslag genomen bij haar baan en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Schrijven voor mijn magazine leek haar wel wat. Maar goed, ik was al met YAY bezig. Toen hebben we afgesproken, het klikte en zo zijn we samen verder gegaan. Het voelde gewoon goed. We zijn heel verschillend van karakter, ik heb wilde ideeën en Nanda is rustiger en bedenkelijker.”

Als we naar Indonesië gaan moeten we echt hier heen…
“Lastig. Op Bali heb ik bijvoorbeeld veel inspiratie opgedaan kwa eten, maar het eiland Lombok was veel mooier. Flores trouwens ook. Zulke mooie plekken!”