Inspiratie voor je vloer

Er wordt best wel wat geklust in huis door team Enfait, daarom delen we graag handige tips of mooie merken. Vooral het afstylen van een ruimte is onze grote liefde. Het maakt niet uit op hoeveel vierkante meter je vertoeft, wanneer je de juiste basis (een mooie vloer, een lik verf op de muur of een behangetje) en meubels kiest, creëer je sfeer en een eigen stijl. Dat vinden wij véél belangrijker dan een balzaal van een woonruimte.

Omdat je een interieur stapsgewijs opbouwt, willen we het vandaag over de vloer hebben. De keuze is reuze! Een eiken parket vloer, tapijt of ga je toch voor clickvinyl of PVC? En waarop baseer je deze keuze? Genoeg om over na te denken!

Eiken parket
Eiken parket is een van de meest veelzijdige hardhouten parketvloeren. Het hout is duurzaam, verkrijgbaar in oneindig veel kleuren en het past bij elke interieurstijl. Niet zo gek dat dit een van de meest gekozen houten vloeren is. Massief parket blijft erg lang mooi en het heeft een kwalitatieve, luxe uitstraling. De opties zijn eindeloos. Zo kun je kiezen voor behandelde eiken vloeren – met olie of vernis – of onbehandelde parketvloeren (brut) waarvan je de afwerking zelf mag bepalen. Een eiken parket vloer leeft. De vloer is afhankelijk van de afwerking, onderhoudsvriendelijk maar je gaat wel zien dat er geleefd wordt in huis. Dit maakt een houten vloer erg authentiek.

Visgraat en Hongaarse punt
Twee populaire legpatronen zijn op dit moment visgraat en Hongaarse punt. Je creëert hiermee een tijdloze, klassieke uitstraling in je interieur. Het leggen van een visgraat of Hongaarse punt is behoorlijk arbeidsintensief. De vloeren zijn daarom ook flink aan de prijs. Veel mensen hebben het er met liefde voor over. Je kunt het zien als een hele goede investering, zo’n vloer gaat immers nog jaren mee. Het is een charmante keuze die al eeuwen door liefhebbers die het zich kunnen permitteren gekozen wordt.

Vloerverarming en eiken parket
Eeuwen geleden was een vloer niet per definitie praktisch. Wanneer we nu een vloer uitzoeken, is dit wel een vereiste. We willen immers dat je de vloer goed kunt onderhouden. Meerlaags eiken parket en vloerverwarming gaan heel goed samen. Door te kiezen voor meerlaags parket wordt de warmte beter geleid. Daarbij komt dat eiken een harde houtsoort is en minder reageert op vochtigheidsverschillen in de lucht. Dit maakt de vloer geschikt om te combineren met vloerverarming.

Clickvinyl of PVC?
Vinylvloeren zijn gemaakt uit een veerkrachtige kunststof waarbij de slijtweerstand bepaald wordt door de dikte van de toplaag. Het voordeel van een vinylvloer is het gemak in onderhoud en de hoge weerstand tegen intensieve loopfrequentie, speelgoed, huisdieren of hakken. Je hebt er geen omkijken meer naar! Ook zijn er veel verschillende legpatronen. Clickvinyl is soms niet eens van een echt houten vloer te onderscheiden.

Clickvinyl en vloerverwarming
Clickvinyl is erg geschikt voor een ruimte met vloerverwarming.

Lees ook: bankhangen? Deze kleedjes zijn een must.

Waar kies je voor in huis?
Wanneer je je nieuwe vloer gaat uitzoeken, speelt het kostenplaatje een belangrijke rol. De vloer kan wel precies zijn wat jij in je hoofd hebt, maar je moet wel de middelen hebben om de vloer te kunnen betalen. Een houten vloer is kostbaarder dan een vloer van clickvinyl of PVC. De prijzen verschillen per vloer (dit heeft te maken met afwerking, manier van leggen, kwaliteit etc) maar reken er maar op dat je voor een eiken parket vloer meer betaalt dan voor een vloer met clickvinyl of PVC. Dit wil niet zeggen dat de kwaliteit van de ene vloer beter is dan die van de andere vloer. Hout is gewoon duurder en dat is een keuze die je maakt.

Decoratie voor je vloer
Wanneer je de basis gekozen hebt, kun je aan de slag met styling. Ook voor vloeren zijn hier talloze mogelijkheden. Er zijn zoveel verschillende vloerkleden in alle maten en kleuren. Kies voor een vintage look met een beni ouarain of perzisch tapijt, maak je interieur eclectisch met een dierenprint of creëer rust door te kiezen voor een effen, viscose vloerkleed. Uiteindelijk is een vloerkleed een van de laatste objecten die je aanschaft om jouw ruimte compleet te maken. De maat van het vloerkleed weet je pas als je ook het formaat van je meubels weet. Vaak koop je daarom eerst een bank of bed en is het vloerkleed de laatste stap. Houd ook rekening met de verschillende materialen en het onderhoud. Wollen vloerkleden zijn warm en hebben een isolerende werking. Ze zijn erg duurzaam en kunnen zichzelf tot op zekere hoote reinigen. Syntetische vloerkleden zijn relatief goedkoop, slijtvast en goed te onderhouden. eker met kinderen is dit ideaal. Een katoenen vloerkleed is vaak ook iets goedkoper dan een wollen vloerkleed, ze zijn sterk en goed te onderhouden. Een nadeel is dat ze snel verkleuren. Genoeg om over na te denken!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Annemarie Hartsuiker- vd Ven (@jesuisannemarie)

Lees ook: interview met interieurstylist Brigitte Hamers.