Iconic Istanbul: dit zijn de meest geliefde Turkse modeontwerpers

Istanbul, Constantinopel, Byzantium. Hoe je de oude stad, waar twee continenten samenkomen, ook noemt, Istanbul is uniek. De stad verbindt twee werelden en laat een mooie mix van culturen zien met tegenstrijdigheden die op een kunstige manier in elkaar overlopen. De eeuwenoude stad heeft een rijke geschiedenis maar is de afgelopen jaren ook behoorlijk gemoderniseerd. Deze mix van de Oosterse en Westerse wereld, de oudheid en toekomst, je ziet het allemaal terug in mode en cultuur. En dat is precies wat Designers Iconic ons in één week heeft laten zien. 

Turkse ontwerpers geven een kijkje in hun ateliers

In de vele indrukwekkende buurten vind je galeries, designshops en ateliers. De talentvolle Turkse ontwerpers die wij bezochten zeiden eigenijk allemaal hetzelfde: we krijgen zoveel inspiratie uit twee verschillende culturen waardoor onze ontwerpen uniek zijn. Met rijke schatten aan erfgoed kunnen we eindeloos creëren. Wanneer je in Istanbul bent, is het zéker aan te raden om bij een van de lokale talenten in de showroom te spieken. Zie hier een lijst met geliefde designers.

lug von siga

Lug Von Siga

Lug Von Siga is een hedendaags modemerk dat verkocht wordt bij grote warenhuizen als Harvey Nichols. Toch wil ontwerpster en oprichtster Gul Agis (Lug Siga maar dan andersom gespeld) niet té groot worden. Daarvoor vindt ze authenticiteit, cultureel erfgoed en haar eigen stempel te belangrijk. Hoe groter je wordt, hoe minder je bezig kunt zijn met het creatieve proces. En laat dat nu juist de kracht van dit prachtige merk zijn! Iedere collectie weer focust Lug Von Siga zich op elegante en vrouwelijke ontwerpen die passen bij het dynamische karakter van het moderne leven. Iedere collectie vertelt een ander verhaal doormiddel van rijke prints, opvallende patronen en minutieus borduurwerk. De showroom is gelegen in de wijk Besiktas aan de Bosporus. In deze levendige en culturele wijk vind je tal van koffiebarretjes, design stores en ateliers. Zeker een bezoekje waard!

begum khan

Begüm Khan

Begüm Khan is een jonge, zeer ambitieuze ontwerpster die zich richt op het creëren van unieke statement sieraden. Begüm is een Turkse ontwerpster met internationale allure. Zo heeft ze een unieke samenwerking opgezet met het parfumhuis Guerlain waarvoor ze een unieke geur met signatuur flesje ontwierp. De ontwerpen van Begüm zijn stuk voor stuk kunstwerkjes die met de hand gemaakt worden. Dit wordt gedaan met hetzelfde vakmanschap als in de diamantnijverheid. Deze unieke ambacht wordt niet door andere merken toegepast wanneer er geen diamanten maar andere steensoorten worden gebruikt. In de collectie heeft Begüm Khan overigens wel een aantal schitterende statement pieces met echte diamantjes.

turkse designers

Özlem Süer

Nog een grote naam, misschien wel een van de grootste in Istanbul, is Özlem Süer. In 2002 hield ze haar eerste internationale modeshow op een beurs in Düsseldorf en sindsdien is de Turkse ontwerpster niet meer weg te denken uit het modelandschap. Wij bezochten haar unieke showroom in een statig oud herenhuis met idyllische binnentuin. Dit soort plekken zijn zeldzaam in het levendige Istanbul! In de showroom hangen haar avantgardische, experimentele ontwerpen. Vaak met een neoromantisch randje. Inmiddels ontwerp Özlem al dertig jaar op hoog niveau en heeft ze daarnaast de Fashion Designers Association opgericht, coacht ze jonge talenten en is ze betrokken bij talloze mode initiatieven.

umit unal

Ümit Ünal

Ümit Ünal is een designer die wij jaren geleden als eens bezochten. Sinds 1992 ontwerpt hij bijzondere collecties en is hij een belangrijke schakel in verschillende Turkse modeprojecten. Zijn unisex stijl wordt gekenmerkt door conceptuele vormen, minutieuze details en het gebruik van verschillende hoogwaardige materialen. We zien veel met de hand gecreëerde stikels en verfijnde plooien in de huidige collectie. Zijde en katoen in één kledingstuk. Wanneer ik Ümit vraag naar zijn visie op ontwerpen, vertelt hij dat zijn werkwijze door de jaren heen wel is veranderd. Voorheen ontwierp hij vooral voor zichzelf, vandaag de dag verplaatst hij zich meer in de man of vrouw die zijn ontwerpen draagt. In de hedendaagse mode draait het minder om egocentrisch ontwerpen maar verdiep je je meer in de mensen voor wie je ontwerpt. Daar moet het bij passen.

serkan

 

Sevan Bıçakçı

Last but –  zéker – not least gaan we het hebben over Sevan Bıçakçı. Deze beroemde Turkse juwelendesigner van Armeense afkomst geniet niet alleen roem in Istanbul maar is wereldwijd bekend onder de rich & famous. Anthony Hopkins, Cate Blanchett en Whoopi Goldberg dragen zijn ontwerpen. Zijn klantenkring is intiem want er zijn maar weinig mensen die zijn unieke ontwerpen kunnen veroorloven. Degene die dat wel kunnen, houden het vaak niet bij één item. Eenmaal verkocht, word je een onderdeel van zijn familie. Sevan was een lastige tiener en zijn vader vond dat hij met zijn handen moest werken omdat hij zich op school niet kon concentreren. Zodoende ging Sevan in de leer bij een Turkse master juwelier die helaas veel te jong overleed. Sevan stond voor de keuze: elders in de leer gaan of op eigen houtje verder gaan. Hij koos moedig voor de laatste optie en dat heeft hem geen windeieren gelegd.

serkan

Ring van Sevan Bıçakçı

Meer weten over Istanbul? Neem een kijkje op de website van Go Turkiye want Istanbul is the new cool!

Lees ook: Wild Winter Safari met Donsje