Huidmicrobioom 101. Wie, wat, waar. Vertel het me maar

Zeg, hoe is het met je huidmicrobioom? Huid whut? Ja ja, weer iets om aan je skincare vocabulaire toe te voegen, want over dit relatief nieuwe begrip in beautyland wil je het fijne weten. Wat is het en vooral hoe zorg je dat jouw huidflora dik in het groen komt te staan? Gabriëlle van Eykeren, de wandelende encyclopedie van het sorry-free huidverzorgingsmerk Esse Skincare (FAN!), gaf ons een basislesje.

Wat is het huidmicrobioom?

Nog niet zo gek lang weten we (1) dat we een huidmicrobioom hebben en (2) wat het voor ons lichaam doet. Met dank aan The Human Microbiome Project dat in 2013 werd uitgevoerd. Gabriëlle: “Dit was een baanbrekende studie die zich wereldwijd in diverse landen heeft afgespeeld. De grote vraag was: ‘Waaruit bestaan we eigenlijk?’ Zijn het alleen cellen en DNA of is er meer? En hoe zit het met de bacteriën op onze huid? De conclusie: als je naar iemand kijkt, zie je iemands gezicht, maar als je het onder de microscoop legt, zie je krioelende beestjes. Slechts 46% is DNA de rest is microbioom.”

huidmicrobioom in balans

Je huidmicroboom kan je zien als het totaalpakket van alle microben die in en op je huid leven. Denk aan een mix van microben (bacteriën), schimmels en virussen. Tel je dit drietal bij elkaar op dan heb je je eigen ecosysteem, je huidflora. “Heb je een slecht functionerend microbioom dan heb je ook een minder goed werkend immuunsysteem. Dan krijg je overreacties, zoals versnelde huidveroudering of huidproblemen.”

Wat beïnvloedt je huidmicrobioom?

Je zou haast beter kunnen zeggen wat geen invloed heeft. De belangrijkste beïnvloeders zijn:

  • Middelen die zorgen dat we zo steriel mogelijk leven. Hai corona, hai desinfectiespul. In het begin doden ze veel bacteriën (dat is mooi), alleen zorgen ze er op de langere termijn voor dat je weerstand en immuunsysteem negatief worden beïnvloed. De goede bacteriën worden ook de kop ingedrukt, waardoor je microbioom en dus je huid worden aangetast. Potdikke.
  • Cosmetica: “Hoe meer we smeren, hoe slechter onze huiden worden. Veel verzorgingsproducten doen veel aan de cellen, maar doen afbreuk aan ons huidmicrobioom. Neem parfum, conserveringsmiddelen en andere synthetische ingrediënten die je huidmicrobioom kwaad doen.”
  • Je huidmicrobioom wordt ook beïnvloed door hoe warm je de douchekraan zet. Ook kalk en chloor in het water hebben een negatieve invloed. “Eigenlijk kan je beter onder de 32 graden blijven. We douchen over het algemeen te warm om onze talghuishouding goed te houden. Talg dat de belangrijkste voedingsbron voor goede huidbacteriën blijkt te zijn. Koester je talg dus!”
  • De huidexpert eindigt met het gegeven dat we in de basis bedoeld zijn om buiten te leven. Om buiten te zijn. “Als je kijkt hoe mensen zijn geëvolueerd en hoe de huid is geëvolueerd, dan horen we gewoon buiten in de natuur te zijn. Ben je in de natuur dan heb je een constante uitwisseling van microben. Bomen knuffelen is dus nog niet eens zo’n heel gek idee. Maar het hangt ook gewoon in de lucht. Door die uitwisseling gaat je eigen microbioom beter worden. Dit exchange gebeurt trouwens ook met degene met wie je samenwoont. Dus ja, zelfs je huisdier(en).”

huidmicrobioom huidverzorging

Hoe breng je je huidmicrobioom perfect in balans?

Founder van Esse Skincare Travor Steyn heeft zich over deze hersenkraker gebogen. When the first findings of the Human Microbiome Project came out, I understood that every person is a walking ecosystem of human and microbial cells. That was when I started to apply new lines of thinking to skincare products. Single chemicals are risky, so we focused our research on shifting the ecosystem to support diversity.”

Om je huidmicrobioom in balans te krijgen, is het belangrijk om te smeren met een uitgebalanceerde combinatie van pre- en probiotica. Prebiotica is voedsel voor gunstige microben, probiotica zijn levende microben die kunnen groeien en een gunstig effect op onze gezondheid hebben. Het liefst wil je dat dit duo volledig yin yang is. Op die manier verbeter je je huidbarrièrefunctie, verminder je huidproblemen en vertraag je het verouderingsproces. Bij Esse Skincare kijken ze bij de samenstelling van hun verzorgingsproducten dan ook naar de perfecte balans van en voldoende variëteit in verschillende bacteriesoorten.

De verzorgingsproducten van Esse Skincare zijn zo ontwikkeld dat ze opperbest voor je huidmicrobioom zorgen. Als je extra lief voor je velletje wil zijn, weet je wat je te doen staat. Smeren maar!