Houd dit in gedachten als je iemand confronteert

Wat we willen is een authentieke samenleving waarbij eerlijkheid erg belangrijk is. We zijn op zoek naar ‘echte’ relaties en daarbij is het van belang dat je open bent. Elkaar liefhebben is één ding, elkaar respecteren totaal wat anders. Liever focussen we ons op de positieve kant van relaties, dingen die we fijn vinden zoals quality time, herinneringen ophalen en lachen. Vergeet alleen niet dat het ook belangrijk is om een discussie of zelfs een moeilijke confrontatie aan te gaan.

Liefde in wat voor ’n relatie dan ook, toon je door een ander goed te behandelen maar ook door de waarheid te zeggen in moeilijke tijden. Houd de ander een spiegel voor – als een reflectie van de waarheid – en zeg het als je het ergens niet mee eens bent. De ander altijd de hemel in prijzen is nutteloos en kan negatief uitpakken voor beide partijen. Waar iedereen behoefte aan heeft is: eerlijkheid. Hierdoor ontstaat er diepte in relaties, dit een verrijking waardoor vriendschappen veel langer meegaan.

Dus, hoe confronteer je iemand op een liefdevolle manier? Zonder aanvallend over te komen? Hoe beginnen we over moeilijke onderwerpen zonder de ander pijn te doen? Dit laatste is namelijk niet de bedoeling.

Focus je op één onderwerp
Vaak als dingen ingewikkeld worden en gesprekken uit de hand lopen, is de spanning om te snijden. Conversaties worden emotioneel en voor je het weet wordt er van alles bij gehaald. Dingen die er niet toe doen. Zaken die op dit moment helemaal niet de moeite waar zijn. En toch… toch zeg je opeens dingen die je niet meent, gemene woorden die je later nooit meer terug kunt nemen. Je wijkt af van het oorspronkelijke onderwerp en relaties komen onder vuur te staan.

Als je een moeilijke conversatie aangaat, is het belangrijk dat je je focust op één onderwerp. Dit wil je bespreken en meer ook niet. Op deze manier houd je de dingen simpel en voorkom je dat gesprekken uit de hand lopen. Vermijd passief agressieve opmerkingen en draai niet overal om heen. Blijf kalm en rationeel, pas dan is de kans van slagen voor een succesvolle confrontatie groot.

Benader de ander op een gepaste manier
Voordat je de confrontatie aangaat, kun je je al voorbereiden. Hoe denk jij dat de persoon in kwestie dingen graag bespreekt? Is hij of zij introvert? Extravert? Of ergens tussenin? Vindt iemand het makkelijk om zich kwetsbaar op te stellen of kost het veel moeite om moeilijke onderwerpen te bespreken. Delen ze graag gevoelens of houden ze dingen liever voor zichzelf? Gebaseerd op deze vragen, kun je een gepaste manier vinden om iemand te benaderen. Thuis. Of juist als je aan het wandelen bent. In het bijzijn van andere mensen of juist he-le-maal niet.

Spreek altijd liefdevol
Al is het onderwerp nog zo moeilijk, blijf je vriendin of geliefde eraan herinneren dat je er altijd voor hem of haar bent. Laat zien dat ze iets voor je betekenen. Laat liefde zien. Deel opbouwende kritiek in plaats van verwijten. Leg de focus niet op negativiteit maar op het positieve. Communiceer stijlvol en geef een ander het voordeel van de twijfel als je er even niet uitkomt. Laat dingen bezinken. Ga niet in de aanval en luister. Oh ja jongens, spreken is zilver, zwijgen is goud.

Lees ook: 3 zinvolle communicatietips voor hoogsensitieve mensen.