Hoe vaak plas jij? En wat zegt dit over je gezondheid?

Niet alleen de kleur en geur van je plas zegt veel over je gezondheid. Ook hoevaak je een bezoekje brengt aan het toilet zegt veel over je health. Benieuwd wat jouw plas gewoontes over jouw zeggen? Lees dan snel verder.

Je herkent het vast wel, om de vijf minuten moet plassen als je weer eens last hebt van een blaasontsteking. Toch zijn er ook veel mensen die niet weten wanneer hun plas gewoontes eigenlijk een teken zijn van een ongezond lichaam. Sterker nog, veel mensen hebben geen idee dat je plas zoveel over je gezondheid verraadt!

Een “normaal” mens gaat binnen 24 uur tussen de 3-8 keer naar de wc. Dit kan een beetje variëren en is afhankelijk van de hoeveelheid vocht die je binnen krijgt. Als jij bijvoorbeeld heel veel water drinkt, dan is het natuurlijk logisch dat je vaker naar de wc moet. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan, als je vaker dan 8 keer per dag naar de wc gaat.

Vaker plassen kan namelijk wijzen op een aantal zaken:

  • Blaasontsteking
  • Hart afwijking
  • Nierbekken infectie
  • Een overactieve blaas

Een minder urgente reden kan ook zijn dat het vaak rond je menstruatie gebeurt. Dit kan komen omdat je lichaam tijdens je menstruatie vocht vast houdt en dit moet uiteindelijk ook weer je lichaam verlaten. Gelukkig duurt dit vaak niet lang en valt het soms niet een op.

Ook al kan vaker plassen onschuldig lijken, dit is het niet altijd. Als je bijvoorbeeld te lang met een blaasontsteking rond loopt, dan kun je een nierbekken infectie oplopen. Met alle gevolgen van dien. Ziekenhuis opname is hierbij niet ongewoon en het kan zelfs lijden tot het uiteindelijk verwijderen van je nier. Netjes op tijd naar de huisarts dus!

Lees ook: Waarom blijven vrouwen zo lang op het toilet?