Herkenbaar: figuren die alleen over zichzelf praten

Iedereen kent wel iemand die het liefste over zichzelf praat. Types die non-stop beginnen te ratelen zodra je ze de kans geeft. Ze stoppen niet meer, je komt er never nooit tussen. Jouw woorden doen er niet meer toe, en als ze dat wel doen is dat uit beleefdheid. Want als het even kan, word je weer vriendelijk onderbroken.

Ze gebruiken de woorden ‘ik’ en ‘mij’ net iets te vaak
Let maar eens op!

34 kenmerken die een gelijkwaardige en gezonde relatie in zich heeft.

Ze praten constant in de derde persoon
Net als Boer Geert in de derde persoon praten is niet charmant. Stel je eens voor, je bent op date, zegt deze manspersoon tegenover jou opeens: “Geert is dol op de vrouwtjes”. Wegwezen!

Ze betrekken alles op zichzelf
Terwijl jij praat over je nieuwe baan, is de ander al diep in z’n geheugen aan het graven. Zodra je een pauze laat vallen grijpt hij of zij de kans en dit stopt niet. Voor je het weet gaat het gesprek alleen nog maar over zijn werkverleden, huidige baan of eventuele toekomstplannen.

Ze luisteren nooit echt
Dit komt omdat ze in gedachten dus constant met zichzelf bezig zijn. Als je ze na een uur iets vraagt over jullie gesprek weten ze dat echt niet meer. Hierdoor vergeten ze ook verjaardagen, feestjes en andere belangrijke gebeurtenissen.

Ze stellen valse vragen
Als ze vragen stellen, zijn dit vermomde mogelijkheden om zelf weer aan het woord te komen. “Wat vind jij van die nieuwe winkel?” “Ja want ik vind hem geweldig en heb er vorige week flink mijn slag geslagen!”

Ze zijn erg onzeker
Personen die alleen maar over zichzelf praten zijn onzeker. Ze zijn bang om te weinig aan het woord te komen en voelen zich eigenlijk heel alleen.

Ze vertellen niet altijd de waarheid
Mensen die constant het woord hebben, zijn gek op aandacht en daarom dikken ze saaie verhalen aan of ze verzinnen zelfs dingen om interessant te lijken. In het begin geloof jij alles maar na een aantal gesprekken prik je er zo doorheen.

Ze hebben weinig empathie
Hierdoor kunnen ze zich slecht inleven in een ander. Voel jij je niet zo lekker? Ach man! Je moest eens weten hoe slecht hij of zij zich heeft gevoeld. Het kan altijd erger.

Deze dingen begrijp je alleen wanneer je onhandig bent.

Ze weten niets van jou
Logisch, want ze luisteren niet. Niet dat het jou wat deert, jij weet wel beter. Toch is het op z’n minst vervelend als je vervolgens echt alles van de ander weet!

Ze hebben niet in de gaten dat hun gedrag vervelend overkomt
Simpelweg omdat het ze nooit is verteld.