Heb jij angst om te plassen? Dat noem je een verlegen blaas

Het gebeurt vaker dan je denkt: je gaat ergens heen en moet opeens nodig naar het toilet. Niks aan de hand zou je zeggen, openbare toiletruimtes vind je tegenwoordig om iedere hoek. Toch is het voor veel mensen niet zo simpel. We weten niet precies hoeveel mensen er mee kampen, maar dat er veel mensen rondlopen met een verlegen blaas, dat is zeker.

Deze fobie wordt paruresis genoemd en betekent dat je angst hebt om te plassen in het openbaar. Ook als je weet dat iemand anders weet dat jij aan het plassen bent lukt het niet. Heel ongemakkelijk want als je moet, dan moet je. Dat is overigens niet het enige probleem. Mensen met een verlegen blaas houden hun plas onnodig lang op en dat is slecht voor de nieren. Het probleem is dat afvalstoffen zich ophopen in je blaas en hierdoor kan zelfs de wand van je blaas beschadigen. Sommige mensen zijn zó bang om te plassen dat ze helemaal niet meer drinken. Niet best. Daarbij is het allemaal erg ongemakkelijk en beleef je minder plezier als je hoge nood hebt.

Wat kun je er tegen doen?
Het probleem zit vaak tussen de oren, omdat je denkt dat het toilet onhygiënisch is of omdat er andere mensen luisteren terwijl je plast. Misschien ben je vroeger ooit ergens achtergelaten terwijl je nog op het toilet zat? Plasproblemen zijn serieus en verdwijnen niet van de een op de andere dag. Vaak hangt er ook nog een taboe omheen. Toch kun je deze fobie met kleine stapjes overwinnen. Beoefen vaker mindfulness, yoga en doe ademhalingsoefeningen. Als je in het dagelijks leven kalmer bent, helpt dit ook bij eventuele angsten. Zorg daarnaast voor afleiding op het toilet en vertrouw op je lichaam. Plassen gebeurt vanzelf als jij het in je hoofd niet tegen houdt. Leid je gedachten af en speel een spel op je telefoon of doe simpelweg een ademhalingsoefening. Een ander veelvoorkomend probleem is het bedekken van de bril. Veel vrouwen doen dit omdat ze liever op een dikke laag pleepapier zitten dan op de bril. Toch bevordert de houding die je aanneemt als je de bril bedekt het plassen niet. Deze zorgt voor meer spanning op de blaas… Mocht het allemaal niet helpen? Dan kun je altijd langs bij de uroloog of eventueel bij een psycholoog. Want heus: er is iets aan te doen!

Laten we het ook even hebben over het poeptaboe!