Groenten en fruit wassen met baking soda of appelazijn

Verreweg de meeste groenten en fruit wordt tegenwoordig bespoten met pesticiden. Pesticiden zijn stoffen die ervoor zorgen dat groenten en fruit minder snel bederven of aangetast worden door ziektes en schimmels. Helaas is het voor de gezondheid van mensen juist zeer schadelijk en daarom moet je groenten en fruit altijd wassen! Iets wat veel mensen jammer genoeg vergeten… want tja het is toch weer een extra handeling voordat je die lekkere appel of aardbei in je mond kan stoppen.

Nu ben ik ook niet zo’n fanatieke wasser en sjoemel ik wel eens met het wassen van groenten en fruit, terwijl ik het eigenlijk altijd goed wil wassen. De verschillende soorten pesticiden zijn gifstoffen die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor het lichaam. Als je dagelijks groente en fruit eet, krijg je deze grote hoeveelheden zeker binnen. Mijn collega had daarom de ideale tip: maak een grote bak met water en baking soda óf appel cider azijn, was daar al je groenten en fruit in één keer in schoon, en je bent klaar voor de rest van de week!

Groenten en fruit wassen met Appelciderazijn
Biologische appelciderazijn is een drinkbare azijn die betaalbaar is voor iedereen. Je kunt het tegenwoordig overal kopen, dus ook in de supermarkt.appelciderazijn

Pak een bak en vul deze met water en een flinke scheut appelciderazijn. Doe de groenten en fruit in de bak en laat deze ongeveer vijftien minuten liggen, gebruik een borsteltje om ze extra schoon te maken en spoel ze daarna af met water.

Groenten en fruit wassen met Baking soda
Baking soda is niet duur en effectief om groenten en fruit mee te wassen. Gebruik ongeveer 2 eetlepels voor een bak groenten en fruit. Ook de baking soda met water moet je ongeveer vijftien minuten laten staan om alles daarna goed af te spoelen. Een groot deel van de pesticiden op de schil is nu verdwenen.

Biologische groenten en fruit
Zoals we boven al zeiden: door deze methode verdwijnt een groot deel van de pesticiden, echter worden groenten en fruit al bespoten voordat het volgroeid is. Een babyaardbei neemt al veel pesticiden in zich op voordat hij rijp is. Dus biologische groenten en fruit zijn een betere keuze, net als het verbouwen van je eigen groenten en fruit.