Goed plan: The Climatarian Diet

De voordelen van een vegetarische levensstijl zijn inmiddels wel bekend. Het is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor het milieu. Vlees schrappen uit het dagelijks menu heeft een enorme impact op de wereld om ons heen. Al is het maar een beetje… dat is waarom sommige mensen zichzelf flexitariër noemen. Dit zijn mensen die bewust een of meerdere dagen per week vlees van het menu schrappen.

Het climitarische dieet gaat nog een stap verder en focust niet alleen op de gezondheid van de mens maar ook op die van de aardbol. Voedsel is verantwoordelijk voor 24% van de uitstoot van broeikasgassen en het ene product heeft meer impact dan het andere product. Rundvlees en lamsvlees hebben een vijf keer zo’n grote impact dan ander vlees en al helemaal meer dan groenten. We eten veel meer vlees dan ooit en daar zijn we niet voor gemaakt. Het is niet goed voor ons lichaam en niet voor het milieu. Daarom is het climatarian dieet helemaal geen slecht idee.

Zelfs als je maar af en toe ‘climitarisch’ eet maak je al verschil. Kiezen voor seizoensgebonden, lokale, verse en onbewerkte producten is niet moeilijk. Biologisch en duurzaam eten is duurder maar dit kun je compenseren. In plaats van alle dagen vlees, kies je in dit geval voor een of twee dagen vlees. Volgens climatarians is rundvlees de grootste boosdoener. In vergelijking met ander vlees is de CO2 uitstoot 5x zo groot en de rundvleesindustrie verbruikt 11 x zoveel water.

In het ‘climitarian dieet’ hoef je vlees niet op te geven, het betekent alleen dat je veel bewuster eet. Wat is er mis met een keer in de week vlees? Er zijn genoeg lekkere vegetarische recepten te vinden. Om een grote groep mensen te inspireren is de climatarian week in het leven geroepen. Van 3 tot 9 juli is er extra aandacht voor bewust en beter eten. Doe jij mee? Gebruik dan de hashtag #climatarianweek.

Meer weten? Kijk dan op deze website.