Go Clean & Green tijdens je jaarlijkse Lenteschoonmaak

De lente is na een week met onverwachte ijspret eindelijk in Nederland aangekomen… Tijd voor een grote Lenteschoonmaak! Hoewel schoonmaken goed en positief lijkt voor je eigen gezondheid, je gezin en je huis, kan het meer kwaad dan goed doen. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk een veiliger, schoner huis creëert?

1. Nu het lente is…. En de temperatuur aangenamer is zorg er dan voor dat je je huis laat luchten. De stoffen en textiel in onze huizen bevatten vaak vlamvertragers, oppervlakte-actieve stoffen en andere chemicaliën. Ook zitten deze chemicaliën in de elektronische apparatuur die we in huis hebben (en dat zijn veel apparaten tegenwoordig!). En denk je nu dan plug ik een luchtverfrisser in voor frisse lucht. No Way! Zet een raam open! Reguliere luchtverfrisser sprays & plug-ins wil je vermijden. Dit zijn producten die vol zitten met synthetische geuren die kunnen fungeren als hormoonverstoorders, allergenen en zelfs carcinogene stoffen kunnen bevatten. Als het ‘frisse lucht’ is waarnaar je op zoek bent, verontreinig deze dan niet met chemicaliën uit een laboratorium! Open in plaats daarvan het raam en gebruik een natuurlijke luchtverfrisser met pure essentiële oliën zoals de Bondi Wash Mist Spray

2

2. Zorg ervoor dat de producten die je gebruikt om je huis schoon te maken niet vol zitten met chemicaliën en onnodig antibiotica. Als we een schoon huis willen, moeten we kijken naar effectieve natuurlijke reinigingsmiddelen die alleen veilige residuen achterlaten op oppervlakken, in plaats van chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid van onszelf en onze familie. Langzaam wordt er meer onderzoek gedaan naar de gevolgen die de ingrediënten van conventionele schoonmaakmiddelen kunnen hebben voor onze gezondheid en het milieu. Het kost tijd voor de wetenschap om definitieve conclusies te trekken en linkjes te leggen tussen oorzaak en gevolg. Tot die tijd zullen regulerende instanties en bedrijven mogelijk schadelijke ingrediënten blijven gebruiken. Dus wat kun je ondertussen doen? Zoek naar natuurlijke, plantaardige reinigingsproducten. Misschien twijfel je of deze producten net zo effectief zijn in het doden van huishoudelijke bacteriën? Niet nodig! Er zijn verschillende merken op de markt die onafhankelijk getest zijn en bewezen net zo effectief te zijn als de chemische alternatieven. In veel winkels kun je tegenwoordig natuurlijke schoonmaakmiddelen vinden. Onze favoriete natuurlijke schoonmaakmerk? Bondi Wash, nu verkrijgbaar bij Nourished Nederland. Bekijk de producten hier.

3

3. Als je echt geïnteresseerd bent in een schoon huis met weinig chemicaliën, moet je behoorlijk vaak schoonmaken en stof afnemen. Huisstof is een grote bron van toxische contaminatie. Een meta-analyse die in 2016 werd uitgevoerd door een groep milieuwetenschappers, ontdekte dat 90 procent van de stofmonsters van huizen, afgenomen op verschillende locaties, schadelijke chemicaliën bevatten waaronder stoffen waarvan bekend is dat ze carcinogeen zijn. Voor iedereen is dit iets om over na te denken, maar zeker als je baby’s en jonge kinderen hebt die op de vloer rondkruipen. Regelmatig reinigen van vloeren met een schone dweil en/of stofzuigers met behulp van een goede, sterke filter is belangrijk. Reinig oppervlakte met een vochtige doek om belasting van stof en blootstelling aan de bijbehorende verontreinigingen aanzienlijk te verminderen.

Met meer dan 15.000 nieuwe chemische stoffen die elke dag worden gelanceerd, is er nog nooit een betere tijd geweest om Clean & Green te gaan tijdens je jaarlijkse Lenteschoonmaak. Voor jezelf en voor het milieu! Want alles wat we gebruiken komt in onze waterwegen en lucht terecht. Voor meer informatie en referenties bekijk de onderstaande websites:

https://bdemeneix.wordpress.com (Biologist, Endocrinologist)
http://pubs.acs.org/doi/pdfplus/10.1021/acs.est.6b02023 (ESSAY: Consumer Product Chemicals in Indoor Dust: A Quantitative Metaanalysis of U.S. Studies)
http://jech.bmj.com/content/71/9/937 (ESSAY: Reducing chemical exposures at home: opportunities for action)
www.ewg.org
https://nourishednederland.com/blogs/news

Love & Sunshine,

Erin & Floor

Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland