Gezond op zondag: risotto met biet, feta, doperwten en munt

Ik ging van Ibiza naar Domburg en van Knokke naar de Dordogne om te toppen met een weekendje Parijs. En leuk was het! Maar terug in Nederland heb ik altijd een beetje moeite met terug in het gareel komen. Nu de dagen korter worden, heb ik niet altijd zin om uitgebreid tot koken, maar wil ik iets gemakkelijks én voedzaam. Daarom: risotto met biet, feta, doperwten en munt.

Ik vroeg mijn vriendin (en yogadocente) Neel van Studio Take Five om raad en zij vertelde mij dat ik nu, om te aarden, het beste aardse groentes kon eten. Klinkt logisch. Op mijn wekelijkse biologische markt-boodschap-doe-ronde vulde ik mijn mand met biet, pompoen en knolselderij. Vervolgens speurde ik wat kookboeken af en vond in onderstaand recept een winnaar!

Risotto met bietjes, voor 2-3 personen
-Kokosolie of ghee om in te bakken
-1 grote rode ui, fijngehakt
-2 tenen knoflook, fijngehakt
-250 g risottorijst
-300g gekookte bietjes, in blokjes
-1 liter groentebouillon, heet en van een biologisch blokje (bv. Van Zonnatura)
-200g diepvriesdoperwten
-Handvol verse munt, fijngehakt
-200 g feta (van een goed merk!)
-Zeezout en zwarte peper

Zo maak je het
Verhit een klein beetje kokosolie in een pan, doe er de ui en knoflook bij en bak 5 minuten. Doe er de rijst bij, een minuut later gevolgd door het grootste deel van de bietjes.

Schep er al roerend, lepel voor lepel de bouillon bij tot de rijst zacht en beetgaar is (dat kan wel 30 minuten duren). De risotto moet vrij vochtig, maar ook weer niet te vloeibaar zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Roer er 3 minuten voordat de rijst gaar is de doperwten en munt door. Doe het restje bietjes in een kleine keukenmachine en hak er een grove puree van. Roer de puree door de risotto. Schep de risotto op warme borden en strooi er de verkruimelde feta over.

Health note: Dit recept is afkomstig uit Eten als Medicijn. Volgens de schrijver kun je na een avondje stappen ’s ochtends het beste een glaasje bietensap drinken. Deze aardse knol zou namelijk een voorname rol spelen bij de afbraak en afvoer van alcohol door de lever.

Lees ook: Ik leefde 3 dagen op enkel sappen en dit vond ik ervan.