Zo geef je een feestelijke foto een belangrijke betekenis

Het blijft leuk om een kerstkaart te ontvangen. In vele families is het een traditie om een kerstkaart met een feestelijke foto van het gezin op te sturen naar kennissen en vrienden.

Maar waar moet je aan denken bij het samenstellen van zo’n foto en welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Kaarten

Naast het maken van een familieportret kan er natuurlijk ook gekozen worden voor een zelf gemaakte creatie. Dit kan op verschillende manieren, zo kun je ervoor kiezen om een kerstkaart, bijvoorbeeld met Albelli, geheel digitaal te maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om glitters, papier en schaar uit de kast te trekken en zelf aan de slag te gaan. Een voordeel is dat je dit bijvoorbeeld met je kinderen kan doen, hierdoor zul je een leuke activiteit met ze doen met een uniek en persoonlijk resultaat.

Daarnaast is het een ontspannende activiteit die je ook na je werk kan doen om de hersenen even tot rust te laten komen. Daarbij kan je ervoor kiezen om alleen een pakkende tekst of een creatie van kerstbomen of personen te tekenen. Tegenwoordig hoeft een kerstkaart niet meer statig te zijn, maar kan er veel bling bling op shinen door diamanten, lichtsnoeren of dennentakjes toe te voeg aan de kaart.

Houd je er toch van om digitaal een vrolijke kaart te maken, dan zijn er ook online genoeg mogelijkheden voor het maken van een mooie creatie en kan je net zo’n beeldige kaart maken als met pen en papier. Het makkelijke van een digitale kaart maken, is dat je sneller meerdere varianten tegelijk kan afdrukken en dat scheelt je weer tijd en energie.

Compositie voor een feestelijke foto

Er zijn dus talloze manieren om een kerstkaart te maken en hiermee kan je geheel zelf bepalen wat voor jou het beste uitkomt. Toch blijft de klassieker wel een familieportret op een kerstkaart, maar hoe zorg je voor de beste compositie voor op je kaart?

De juiste afstand

De nummer één tip is om de juiste afstand te bepalen en hiermee de juiste compositie mee af te stellen. Wil iedereen er met zijn hele lichaam opstaan of gaat de voorkeur toch uit naar een zittende foto waarbij alleen het hoofd en de borst erop komen te staan? Ook moet je ervoor zorgen dat het fototoestel in het midden staat, zodat je geen overbodige achtergrond hebt. Dit gaat namelijk ten koste van de kwaliteit omdat je deze vervolgens moet gaan bijsnijden, waardoor de kwaliteit minder kan worden en dat is natuurlijk zonde. Om een overvolle achtergrond te voorkomen is het slim om te gaan poseren voor een eenkleurige achtergrond, denk aan een witte muur.

De plek en lichtinval

De meeste familieportretten worden op een bank gemaakt, maar dit is niet altijd de beste plek in het huis. Denk goed na bij de keuze van de plek over de natuurlijk lichtinval. Plekken kunnen bijvoorbeeld bij het raam of buiten zijn. Maar ook het tijdstip speelt een rol bij het maken van een foto en het natuurlijke licht. Daarnaast kan het tijdstip een rol spelen als je een foto wilt maken op een externe locatie. Wanneer je voor een externe locatie kiest is het ook belangrijk om te bedenken of je hier rekening moet houden met andere mensen en omstandigheden.

Verschillende hoogtes

Een ander punt is om niet iedereen op dezelfde hoogte te fotograferen. Als iedereen op dezelfde hoogte zit, komt het al snel een beetje stijf over. Door mensen op verschillende hoogtes vast te leggen, zie je meteen een speels effect op de foto. Dit kan gecreëerd worden door middel van rondom een tafel of stoel te fotograferen. Mensen nemen meestal uit zichzelf al een houding aan wanneer ze op deze manier worden vastgelegd.

Tips

Naast het maken van de juiste foto voor op de kaart zijn er ook een aantal tips waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het maken van een kaart…(!) Er moet niet alleen nagedacht worden over een passende foto voor de kaart, maar ook aan de tekst die je erop en erin wilt zetten. Hierbij moet je rekening houden met de marges die eraf gaan, wanneer de kaart wordt afgedrukt. Het is namelijk zonde als er hierdoor een persoon maar half op te zien is. Ook het lettertype speelt een rol en probeer dan ook niet voor een te groot lettertype te kiezen. De lezer is namelijk niet blind en een grote tekst vult ook gelijk een groot deel van de kaart waardoor er voor andere dingen minder ruimte is.

Voor het maken van een kerstkaart zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan zelf de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een gezellig familieportret. Belangrijk hierbij is dat je de juiste apparatuur en compositie hiervoor uitkiest. Vervolgens kun je de fotokaarten of foto’s mooi laten afdrukken en heb je een mega persoonlijk kaartje.

Faace fleurt je huid op met fuss-free masks