Eline: ‘De feestdagen staan voor mij in het teken van rouw’

Ieder jaar kent zijn ups and downs, maar bij Eline was het afgelopen jaar een grote tranentrekker. Ze verloor haar onverwachts haar vader en kort daarna haar zieke moeder. 

“Mijn moeder was ziek, we wisten dat ze het afgelopen jaar zou overlijden. Drie jaar geleden kreeg ze de diagnose longkanker, het is eigenlijk nog best bijzonder dat ze zo lang bij ons is gebleven. Toch kwam haar dood dit jaar als een klap; ik was er op voorbereid, maar eigenlijk ook niet.

Voorbereiden op de dood

We hebben veel over de dood gepraat, mijn moeder en ik. Over het leven, herinneringen en over het afscheid. Samen met mijn vader zouden we er een mooie crematie van maken om zo haar laatste wens in vervulling te laten gaan. Alleen hadden we nooit verwacht dat mijn vader eerder zou gaan. Anderhalve maand voordat mijn moeder overleed, stierf mijn vader plotseling aan een gesprongen aneurysma in zijn hoofd.

Leven op z’n kop

Opeens moest ik met mijn zieke moeder, waarvan ik wist dat ze snel zou overlijden, het afscheid van mijn vader regelen. Dat was heel gek. Gelukkig heb ik veel steun gekregen van vrienden en familie. Mijn moeder was intens verdrietig en ik probeerde haar zoveel mogelijk te ontzien. Ze had het al zo zwaar. Tijdens de crematie hadden we het niet meer… er waren tranen voor mijn vader, maar ook tranen voor mijn moeder. We wisten allebei; hier sta ik binnenkort alleen.

Twee ouders overleden

En zo gebeurde het. Nog geen zeven weken na het afscheid van mijn vader, is mijn moeder ingeslapen. Haar afscheid was anders, omdat we het er vaak over hadden. Ook miste ik mijn vader. We zouden dit samen doen! Ergens maakte dat mij boos en aan het einde van de rit was ik helemaal uitgeput… de laatste fase van haar leven was erg dubbel. Er is nog veel besproken, maar er was ook het verdriet om mijn vader. Eigenlijk was daar geen ruimte voor.

Kut kerst

Na een hectische periode, is het nu bijna kerst. Kut kerst denk ik dan. Normaal gesproken ging ik altijd naar huis. Daar was het altijd gezellig, met een grote boom, veel eten en fijne gesprekken met mijn vader en moeder. Dit jaar moet ik ze allebei missen. Het is ook nog maar kort geleden, natuurlijk speelt dat mee, maar ik denk niet dat kerst ooit hetzelfde zal zijn…”