Extra zonbescherming door voeding, dit wil je (w)eten

My gosh, we boffen zo met dit zonovergoten lenteweer de afgelopen weken! Mediterrane temperaturen die spontaan doen denken aan tropische bestemmingen. Vergeet niet dat het pas lente is hè, en dat verbranding flink op de loer ligt. De zon is al zo krachtig dat je er haast niet tegenop kan smeren met zonnebrand. Alsjeblieft, blijf dit wel doen met minimaal SPF-factor 30 óf met deze natuurlijke zonnebrandcrème (waar we onlangs al over schreven). Maar wist je dat je ook van binnenuit extra voorzorgsmaatregelen tegen UV-schade kan treffen? Extra zonbescherming door voeding, het fijne lees je hier!

Ook al is er nog veel meer onderzoek nodig naar de beste dosering en effectiviteit van inname van bepaalde voedingingsmiddelen ter bescherming tegen de zon, toch weten we al wel het een en ander. Zo had ik al vaker in onderzoeken gelezen dat 40 gram tomatenpuree eten per dag zorgt dat je tot wel 40% minder rood word, en daarmee minder snel verbrand. Moet nog even aan het idee wennen!

Antioxidanten extra zonbescherming door voeding

Maar ook vitamine C, E, carotenoïden, polyfenolen blijken het gevecht tegen de zon met je aan te kunnen gaan door de bups aanwezige antioxidanten. Die stoffen zitten bijvoorbeeld in cafeïne, thee, wortelen, paprika, zwarte en blauwe bessen. En dan hebben we het nog geen eens over astaxanthine gehad, een antioxidant die er wat van kan. Van nature zit het bijvoorbeeld in zalm, maar om nou dag in dag uit dat lichtroze visje te eten, wordt wat veel van het goede. Gelukkig zijn er ook voedingssupplementen met dit super goedje.

Sunkissed in plaats van een verbrande huid? Dit staat je te doen!

Handig hoor die extra zonbescherming door voeding, maar beschouw al die voedingsmiddelen met een hoge dosis aan antioxidanten niet als wondermiddel. Een groenteshake atten net voordat je de zon induikt, gaat je niet helpen. Je dient een zogenoemde ‘spiegel’ op te bouwen. Zie het dus vooral als iets waar je dagelijks in je voedingspatroon rekening mee kan houden. Een mooi extra zonnefilter van binnenuit, go for it!