Advertorial

Dit is hoe Annemarie bewustzijn in haar leven verweeft


Iedereen heeft tot op zekere hoogte een keuze om zijn leefwijze meer of minder ‘duurzaam’ te maken. Een duurzame levenswijze verandert je footprint van een reuze afdruk in die van een mini muis. Met z’n alle kunnen we de wereld beter maken. Liefdevoller leven voor iedereen, ook voor dieren. We moeten wel, het is geen keus. Tijdens lunch met Becel 100% plantaardig werd er gebrainstormd over verschillende manieren om duurzaamheid in jouw levensstijl te verweven. Dit zorgde voor nog meer wijsheid en inzicht in de footprint van de mens. Daarom deel ik die van mij.

Net als veel mensen maak ik me zorgen over de klimaatverandering en daarom probeer ik mijn uitstootreductie te verminderen. Op sommige vlakken lukt dat goed en op andere gebieden minder. Ik ga regelmatig op reis, mijn kasten puilen uit met kleding en ik heb een gigantische verzameling luxe verzorgingsartikelen in de badkamer staan. In bad gaan doe ik minimaal eens per week en ik koop veel. Té veel. Om dit gedrag te compenseren doe ik ook dingen bewust wél goed.

80-20 regel
Ik heb voor mezelf een levenswijze bedacht die ik makkelijk vol kan houden. 80 procent eet ik vegan en 20 procent van mijn voeding bevat dierlijke producten. Ik eet maximaal twee keer in de week vlees of vis en heb de melk verruild voor haver drink, hier kun je prima cappuccino’s mee maken. In plaatst van roomboter eet ik 100% plantaardig Becel. Vooral de nieuwe smaken walnoot, kokos of avocado zijn lekker op brood, op een toostje of op een wrap. De basis van Becel 100% plantaardig bestaat uit een mix van onder meer koolzaad-, lijnzaad- en zonnebloemolie. Boordevol goede vetten! Daar zitten geen dierlijke producten in. Fransje kaasjes daarentegen kan ik niet weerstaan en daar mag ik van mezelf af en toe van genieten met een flinke bel rode wijn. Een eitje op z’n tijd moet ook kunnen, maar dan wel van scharrelkippen. Vroeger haalde ik deze zelfs bij mijn ouders vandaan, daar liepen de kippen rond te scharrelen in de tuin.

Circulaire economie
Dit is voor mij de makkelijkste en meest creatieve manier om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. We consumeren met z’n allen enorm veel en gooien nog meer weg. Ik niet. Wel koop ik veel, ook dingen die ik niet nodig heb en dat is slecht voor de aarde. Kopen, kopen, kopen… maar ik gooi nooit iets weg. En toch puilt mijn kast niet uit van de kleding want ik breng bijna alles naar een tweedehands winkel als ik er klaar mee ben. Overigens koop ik ook veel tweedehands spullen die nog een tweede ronde meekunnen. Waarom moet alles nieuw zijn als er al zoveel is? Met de spullen die ik heb, ga ik zuiniger om. Sinds een jaar onderhoud ik mijn schoenen bijvoorbeeld beter. Het lijkt onzin maar een nieuw zooltje of een nieuwe hak is zoveel logischer dan hoppaaa een nieuwe schoen aanschaffen. Ik heb immers tachtig paar in mijn kast staan en daar hoop ik nog heel lang mee te doen.

Reizen zonder auto
Ofwel ik pak veel liever de fiets! Gezond voor lichaam, geest en milieu. Een win-win-win. En ik ga lekker met de trein naar mijn werk, dit scheelt een hoop file en in de trein kan ik tenminste een beetje werken. Nee. Ik heb geen auto nodig.

Water of thee drinken
Ik ben nooit een fris liefhebber geweest en drink liever de hele dag lekkere kruidenthee of water. Dit scheelt bergen verpakkingsmateriaal en het is beter dan alle suikerrijke dranken.

Zuinig met energie omgaan!
Overdag de lampen uitlaten, liever een trui aan dan de verwarming op standje heet, allemaal dingen die je bewust kunt kiezen. Met een dekentje op de bank me-time is het fijnste wat er is! Net als yoga waarbij je leert om warmte uit andere bronnen te halen. Je kunt jezelf van binnenuit verwarmen door ademhalingsoefeningen of door yang oefeningen te doen. Verder kies ik bewust voor warme voeding en kruiden en specerijen. Komijn, gember, kaneel, kruidnagel, kurkuma en nootmuskaat bijvoorbeeld.

Duurzamer en bewust leven is voor mij absoluut geen probleem. Want bewuster leven is geen trend, het is nodig! Vort, leute! Laat zien dat jij ook goed voor onze aarde en voor de volgende generaties zorgt.

Foto: Emma Peijnenburg