Enfait legt uit: wat zegt nagelbijten over je persoonlijkheid?

We zijn allemaal zo nu en dan schuldig aan nagelbijten. Een eigenschap die we als vervelend, vies en ongepast beschouwen. Wat is dan de reden dat we tóch aan onze nagels blijven kluiven? Meestal begin je met nagelbijten uit verveling of als je nerveus bent. Een ‘slechte’ gewoonte die vaak wordt geassocieerd met stress of angst. Maar dat is niet het enige waaraan nagelbijten kan worden gerelateerd. Onderzoekers van de Universiteit van Montreal suggereren namelijk dat nagelbijten een hoop over je persoonlijkheid zegt. Veel meer dan tot nu toe werd gedacht!

Lees ook: 6 feiten waarom je nú moet stoppen met nagelbijten

De onderzoekers hebben met 48 deelnemers een experiment gedaan, waarvan sommige deelnemers heftige nagelbijters zijn. De onderzoekers hebben onderzocht hoe de deelnemers op verschillende emoties reageren (stress, frustratie en ontspanning). Wat bleek nu? De mensen die écht verslaafd zijn aan nagelbijten, kluiven juist niet in stressvolle situaties aan hun nagels, maar juist tijdens alledaagse gebeurtenissen (denk aan: de voorraadkast checken of tijdens het strijken). Daarentegen beginnen de ‘niet bijters’ juist wél te bijten wanneer er stress in de tent is of als ze zich vervelen.

Volgens Dr. Kieron O’Connor (hoofdonderzoeker), wijst alles erop dat de ‘heftige bijters’ perfectionistisch zijn en dat zij (meestal) niet in staat zijn om een taak ‘ontspannen’ en ‘normaal’ uit te voeren. Als gevolg daarvan worden de biters ongeduldig of gefrustreerd, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet aan hun doelstellingen voldoen (herkenbaar?). Zo blijkt maar weer dat nagelbijten een eigenschap is waar je stiekem heel trots op mag zijn! Je bent namelijk druk bezig om jezelf continu te bewijzen en om de meest perfecte versie van jezelf neer te zetten.

Lees ook: Beauty-alert: spary-on nagellak maakt je leven een stuk gemakkelijker