Enfait legt uit: waarom word je agressief van alcohol?

Het zal je vast een paar keer zijn overkomen dat je íets te diep in het glaasje hebt gekeken. De gevolgen daarvan kunnen, per persoon, verschillend zijn; óf je wordt extreem gezellig óf je wordt agressief. Hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen sneller agressief worden van drank, terwijl andere mensen nog nooit zo gelukkig lijken te zijn geweest? De wetenschap legt dit vraagstuk uit.

Lees ook: 15 soorten mensen die je sowieso op de kerstborrel tegenkomt

Uit dit Finse onderzoek is gebleken dat mensen die het HTR2B Q20 gen dragen gevoeliger zijn voor boze uitbarstingen, als gevolg van teveel alcohol, dan mensen die dat gen niet dragen. Om tot deze conclusie te komen, hebben de onderzoekers 156 mensen onderzocht.

Volgens Dr. Rope Tikkanen ,aka de hoofdonderzoeker van dit onderzoek, zijn mensen die het HTR2B Q20 gen (‘boze gen’) dragen, impulsiever dan mensen die het gen níet dragen. Anders gezegd: alles heeft te maken met de manier waarop de hersenen alcohol verwerken. De meeste mensen hebben tientallen neuroreceptoren (impulsverwerkers) die, na het drinken van alcohol, meestal een feel-good gevoel losmaken. Mensen die het ‘boze gen’ dragen, bezitten minder neuroreceptoren en worden daarom sneller agressief (van drank).

Wel stellen de onderzoekers dat het bij de dragers van het ‘boze gen’ per persoon verschilt welke externe factoren de ‘boosheid’ veroorzaken. Ook verschilt het per persoon hoeveel alcohol er nodig is om de ‘schakelaar’ tussen boos en blij om te zetten. Krijg jij dus, als gevolg van teveel drank, een kort lontje? Dan weet je bij deze waar dit vandaan komt. You’re welcome!

Lees ook: Wat gebeurt er met je lichaam als je dronken gat slapen?