Enfait helpt: snelcursus ‘Hoe word ik gelukkig?’ in 4 stappen

We leven in een cultuur waarin men ervan is overtuigd dat plezier een synoniem is voor geluk. Als je namelijk ‘plezier’ hebt in je leven, dan ben je gelukkig. Heb je geen plezier? Dan ben je dus, ja… Ongelukkig. Geluk is een levenslange zoektocht en een complex begrip waar we zorgzaam mee moeten omgaan. Daarnaast is ‘geluk’ niet voor iedereen hetzelfde en dat maakt het begrip nóg complexer dan dat het al is. Helaas zijn we nog niet zó ver dat we onze eigen ‘gelukskaarten’ kunnen leggen, maar er zijn wel een aantal simpele technieken om je kansen op geluk (een beetje) te vergoten én natuurlijk hebben wij deze gelukssleutels voor je opgezocht.

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat je maandagen niet meer haat

Volgens de filosoof Epictetus, begint en eindigt geluk in je geest. Volgens hem is perceptie (het vermogen om zelf te beoordelen hoe je iets ervaart), dé sleutel tot geluk. Albert Ellis, een andere filosoof en grondlegger van de Rationeel-Emotieve Therapie (vorm van cognitieve gedragstherapie), heeft de visie van Epictetus verder uitgewerkt; de manier waarop men op gebeurtenissen reageert, wordt grotendeels bepaalt door hun visie op de gebeurtenissen en niet door de gebeurtenissen zelf. Daarentegen geloofde Aristoteles (een andere filosoof), dat geluk een actie is en géén gevoel. Hij stelt namelijk dat geluk wordt gevormd door een deugdzaam en evenwichtig leven.

Omdat ‘geluk’ iets is dat voor ieder persoon verschillend is en omdat bovenstaande filosofen ‘geluk’ vanuit verschillende invalshoeken benaderen, is het moeilijk te zeggen welke geluksfilosofie ‘goed’ of ‘fout’ is. Daarom hebben we vanuit verschillende geluksfilosofieën vier overkoepelende principes getrokken die onze kansen op het ultieme geluk moeten vergroten.

1. Carpe diem:
Leef in het heden. Nu is nu en daar moet je je volledig op focussen. Het leven is veel te kort om lang stil te blijven staan en te blijven piekeren over alles wat er in het verleden is gebeurd. Onthoud: gedane zaken nemen geen keer. Geniet daarom van alle mooie momenten die zich nu in je leven voordoen en pluk de dag!

2. Happiness is a lifelong journey:
Accepteer dat geluk niet ‘zomaar’ uit de lucht komt vallen, maar een levenslange reis is die veel inspanning van je zal vragen. Houdt er rekening mee dat tegenslagen met teleurstellingen en verdriet gepaard gaan en veel tijd van je in beslag zullen nemen. Probeer daarom om altijd dankbaar te zijn voor alle geluksmomenten die zich in je leven voordoen (ze zijn al zo schaars).

3. Denk aan je houding!:
Hoewel bepaalde omstandigheden onze visies kunnen beïnvloeden, overheerst het fenomeen mind over matter nog altijd. Je houding en opvattingen over alles wat er in je leven afspeelt, heeft veel meer impact op geluk dan de geluksmomenten zelf.

4. Blijf bij jezelf:
Zorg dat je voor jezelf duidelijk in beeld hebt wie jij bent en waar jij staat. Bedenk ook voor jezelf een manier zoals jij denkt dat je moet leven en hoe je dat moet doen. Wanneer je aan je eigen verwachtingen kunt voldoen, heb je al een groot voorschot op een gelukkig leven.

Lees ook: Zo ga je sierlijk om met deze 15 gênante situaties