Enfait bakt gezond: stevig ontbijtbrood en skinny chocopasta (!!!)

Vroeger, toen ik nog een geheel ontwetend meisje was, koos ik altijd voor donker brood. In volle overtuiging dat ik de meest gezonde optie koos. Nu weet ik dat het gewoon wit brood is wat gekleurd wordt. Wat een bummer! Vanaf die ontdekking eet ik alleen maar echt brood van de bakker, nu ik weet hoe dat smaakt, wil ik nooit meer fabrieksbrood. Hoewel ik echt een groot broodliefhebber ben, ligt het minder vaak op mijn bord. Ik behoor helaas tot de categorie: somber-worden-van-gluten – daarover later meer.

Om tegemoet te komen aan mijn ‘broodliefde’, bak ik dit weekend dit stevige ontbijtbrood. En ik heb een zoete tand dus ik ga zeker een snee beleggen met skinny choco-hazelnotenpasta. Het recept heb ik uit het kookboek Julie Natuurlijk. Julie is de bekendste vegan en raw foodchef van Vlaanderen. Haar boek bevat ruim zestig recepten. Mijn favorieten: limoenmousse met vijgencrumble, regenboogwraps met quinoa en sushi van mango en avocado.

Voor 1 groot brood:
2 el kokosolie
320 ml water
1 el ahornsiroop
100 g haver
100 g amandelmeel
100 g rijstebloem
65 g zonnebloempitten
70 g pompoenpitten
3 el psyllium vezels (natuurwinkel)
2 el chiazaad
1 tl himalayazout

Maak ook: deze heerlijke pompoenkoekjes tegen koude handen en voeten!

En zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de kokosolie en de ahornsiroop in een medium mengkom. Zet die even aan de kant. Doe de haver, het amandelmeel en de rijstebloem in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een fijn meel. Giet het meel in een tweede grote mengkom en voeg de zonnebloempitten, de pompoenpitten, het chiazaad, de psyllium vezels en het zout toe. Meng goed. Vet een cakevorm in met kokosolie en doe het dikke deeg in de vorm. Druk goed aan en werk af met noten of pitten naar keuze. Bak het brood gedurende 45 minuten in d eoven. Haal het brood daarna uit de bakvorm en bak het nog 10-15 minuten zodat het rondom een krokante korst krijgt.

Chocolade-hazelnotenpasta:
Mix 120g geweekte hazelnoten (8 uur in water weken en daarna weer laten drogen) in een keukenmachine tot een fijn meel. Voeg 5 el ahornsiroop, 4 el water, 3 el cacaopoeder en snuf himalayazout toe en mix tot een lekkere chocopasta. Tips: bewaar de chocopasta in een luchtdichte pot. Op deze manier blijft het zo’n twee weken goed. Of je kunt het invriezen. Dan heb je er een maand plezier van!

Healthy note:
Psyllium vezels zijn een natuurlijke binder met een sterk ontgiftende werking (daarom is het een populair hulpmiddel bij het detoxen). Dankzij deze vezels blijft het brood mooi compact en is het gemakkelijk te verteren. En je weet toch: je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert! Een goede spijsvertering is de basis van je gezondheid. Op mijn Instagram-account vind je meer inspiratie!

skinny chocopasta stevig ontbijtbrood