Eet je uit verveling? Dan ben je een emotie-eter!

Het is het ultieme snack momentje: ’s avonds op de bank, Netflix aan, ‘hmmm daar mag wel wat lekkers bij’. Vaak merk je niet eens dat er een gevoel aan vooraf gaat. Maar als je even inzoomt, dan zal je waarschijnlijk een onbestemd, onrustig of verveeld gevoel herkennen. Eigenlijk ligt hier het onvermogen in verscholen om alleen te zijn met jezelf. Televisie kijken helpt al een beetje om te dissociëren van jezelf, maar met een zak chips erbij ben je helemaal vertrokken. Niks mis mee zo nu en dan. Totdat je merkt dat het je doelen in de weg staat en je het vaker gaat doen dan je wil.

In de psychologie kennen we grofweg 3 type eters.

1. De externe eter: dit is de welbekende Bourgondiër. Geen psychopathologie, maar gewoon een lekkere lekkerbek. Het belangrijkste kenmerk van dit type: zien doet eten.
2. De lijngerichte eter: dit type eter is óf aan het lijnen óf aan het eten. De focus ligt op calorieën en energieverbruik. Vaak gaat het gepaard met grote gewichtsschommelingen en controlebehoefte.
3. De emotie-eter: dit type eter eet om niet te voelen. Dat kan bij hele concrete emoties, bijvoorbeeld om verdriet of angst niet te voelen. Maar ook de zoals hierboven beschreven diffuse gevoelens zoals onrust kunnen ‘weggegeten’ worden. Herkenbaar? Lees hier hoe je er vanaf kan komen.

Herken je je in een van bovenstaande types? Dan heb je waarschijnlijk wat meer nodig om het roer om te gooien. Bbb health boutique is een sportschool met fijne body, food en mind tools om patronen duurzaam te veranderen. Wil je weten over onze aanpak? Boek dan hier een gratis proefles!