Dit is waarom het echt prima is om je af en toe eenzaam te voelen

In een wereld vol prikkels, waarin we overweldigd worden door angst, keuzes en levens van anderen die veel perfecter lijken dan die van jou, kunnen we ons aardig eenzaam voelen.

Daarnaast hebben we op social media 800 vrienden en vertellen we via WhatsApp dat alles koek en ei is met veel hartvormige emoticons en gemoedelijke smileys. Alles voor de schijn. Want steeds meer mensen, voornamelijk millennials, voelen zich eenzaam.

Veel vrienden en toch eenzaam

Soms lijkt het net of iedereen om je heen harder gaat dan jijzelf. Mensen gaan samenwonen, trouwen, krijgen kinderen en jij, jij voelt je eenzaam. Alleen. Eenzelvig. En daar de maatschappij tegenwoordig zo is ingesteld dat we vooral geen emoties mogen tonen, zeggen we altijd maar dat het goed gaat.

Want praten, dat is lastig. Stel je voor dat je iemand vermoeit met jouw emoties en gevoelens. Je houdt liever je mond. Bovendien vinden veel mensen het lastig om te dealen met mensen waarmee het even niet zo goed gaat. “Ik zou maar eens met iemand gaan praten” is zo gezegd, terwijl een luisterend oor vaak genoeg is. Écht luisteren naar de ander, dat zijn we een beetje verleerd.

En als er niemand naar je luistert, heb je het gevoel dat niemand je écht kent, kun je je ei niet kwijt en voel je je dus eenzaam.

Lees ook: Hoofdpijn? Met deze truc kom je er binnen 2 minuten vanaf!

Oppervlakkig

Wanneer je niet lekker in je vel zit, psychisch dan, is het dus maar beter om dit niet aan de grote klok te hangen, want hé, zie het van de positieve kant en ‘het komt wel goed’. Ongemakkelijk, want je stopt je gevoelens weg. Je doet net alsof ze er niet zijn.

Op deze manier raakt de mensheid vervlakt en door alsmaar te doen alsof het goed met ons gaat, raken we onszelf kwijt. We ‘voelen’ niet meer en worden oppervlakkig.

Natuurlijk mag je sommige gevoelens voor jezelf houden en heb je soms na een ellendige periode geen zin om de boel nog eens te herkauwen. Op die momenten is een portie positiviteit all you need.

Alleen stop gevoelens niet weg, deel ze en vergeet ook niet naar een ander te luisteren. Als het voor jou belangrijk is, is dit voor een ander net zo.

Volg jij Enfait al op Instagram?

Soms, wanneer je even wilt spuien over het leven, hoef je niet te horen dat alles goed komt. Je wil je gewoon even rot voelen, omdat dit gevoel er ook mag zijn!