Een voedselintolerantie vreet aan je

Heb je last van onverklaarbare vermoeidheid? Dan kan het zijn dat je een voedselintolerantie hebt. Naast slaap speelt voeding een belangrijke rol voor je energiehuishouding. Logisch. In de meeste gevallen krijg je energie van voeding, maar als je ergens intolerant voor bent geldt het omgekeerde.

Als je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen vreet dit energie. Intolerant zijn wil zeggen dat jouw lichaam bepaalde voedingsmiddelen niet accepteert, ze worden als indringers beschouwd. Dit betekent dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen deze indringers en een actief immuunsysteem kost energie. Soms heb je niet eens door dat je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen want de meest random dingen kunnen een afweerreactie veroorzaken. Denk aan pinda’s, melkproducten of granen. In een enkel geval merk je meteen dat je ergens niet tegen kunt maar veel vaker blijft een intolerantie onopgemerkt. Het kan ook zijn dat je de symptomen lang geleden hebt genegeerd. Ik had als kind bijvoorbeeld last van eczeem wanneer er melk gedronken werd, inmiddels is deze kwaal over maar ergens denk ik dat ik er nog steeds niet tegen kan. Ook al krijg ik inmiddels geen allergische reactie meer. Er kan niet altijd een verband worden gelegd tussen bepaalde klachten en de voedingsmiddelen die je eet. In tegenstelling tot voedselallergieën vertoont het lichaam bij een IgG-immuunreactie (voedselintolerantie) niet onmiddellijk een reactie. Er kunnen dagen verstrijken voordat je iets merkt. Een IgG-gemedieerde immuunreactie lokt niet alleen lichamelijke reacties uit die merkbaar zijn zoals diarree, buikpijn en winderigheid, maar uiteindelijk leidt het ook tot vermoeidheid, duizeligheid, depressieve gevoelens en concentratiestoornissen.

Altijd moe
Als je altijd moe bent terwijl je voldoende slaapt, is er iets aan de hand. De dokter zal je naar huis sturen als er niks gevonden wordt, maar als je het vermoeden hebt dat je ergens niet tegen kunt, zoek dan zelf uit of je ergens intolerant voor bent. Dit kan bijvoorbeeld door eliminatie-provocatie. Heb jij het idee dat je geen melk kunt verdragen? Drink dan een maand helemaal geen melk en eet ook geen melkproducten. Na deze maand is het de bedoeling dat je júist een flinke portie eet om te kijken wat het effect is van dit voedingsmiddel. Krijg je klachten? Dan ben je intolerant.