Een nieuw jaar een nieuwe baan? Denk even twee keer na voordat je een foto met je CV meestuurt

Een nieuw jaar betekent voor velen een nieuw begin. Misschien ga nu eindelijk eens die tatoeage laten zetten, verhuizen of op zoek naar een nieuwe baan. Je bent helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging en hebt zin om ergens anders aan de slag te gaan. Voordat het zover is, zul je eerst je CV moeten updaten. Daarna kun je ‘m versturen en is het wachten op een uitnodiging voor een gesprek. Spannend!

Lees ook: Met deze tips word je saaie baan een dreamjob!

CV’s mogen, afhankelijk van de organisatie, best out of the box worden vormgegeven. Wel is het belangrijk dat de belangrijke informatie duidelijk zichtbaar is en dat je je CV niet té druk vormgeeft. Een andere populaire ontwikkeling, op het gebied van CV’s, is het meesturen van een foto. Dat is handig, want dan heeft de ontvanger direct een beeld van degene die solliciteert. Echter valt het positieve effect van het meesturen van een foto in de praktijk vies tegen. Zo blijkt uit een Israelisch onderzoek.

Knappe vrouwen die een foto met hun CV (sollicitatiebrief) meesturen worden tegenwoordig steeds vaker voor een baan/sollicitatiegesprek afgewezen. De reden dat dit gebeurt is jaloezie. Het zijn namelijk meestal vrouwen (93%) die sollicitanten uit moeten nodigen voor een sollicitatiegesprek en die kunnen teveel knappe koppen op de werkvloer niet verdragen.

Dit kan uit het Israëlische onderzoek worden geconcludeerd. De onderzoekers hebben namelijk naar 2500 bedrijven twee fictieve sollicitatiebrieven gestuurd (één met en één zonder foto). Uit het onderzoek is gebleken dat, wanneer er een foto bij de sollicitatie was bijgevoegd, het gemiddeld elf (!) pogingen kostte om voor een gesprek uitgenodigd te worden. Gevalletje van de aanhoudster wint. Uiteraard werkt het bij mannen precies andersom. Wanneer een man een (aantrekkelijke) foto met een sollicitatie meestuurt, wordt hij sneller uitgenodigd voor een gesprek. Zíj wel…

Heb je dus een sollicitatiebrief mét foto naar een bedrijf gestuurd en krijg je maar geen reactie? Dan kun je er van op aan dat de ballotagecommissie vooral uit vrouwen bestaat. Als je dus geen uitnodiging hebt gekregen, moet je dus maar proberen om het als een groot compliment te beschouwen. De dames voelen zich hoogstwaarschijnlijk geïntimideerd door jou en worden daardoor onzeker over zichzelf. Laat ze maar lekker in hun sop gaarkoken, er zijn genoeg bedrijven die een knappe kop wel kunnen waarderen (al zul je wel even flink moeten zoeken)!

Lees ook: Niks moet, alles mag! December zonder kerststress