Duurzaam initiatief: op maat gemaakte breisels van Nederlandse bodem

Met z’n alle moeten we duurzamere keuzes maken om de wereld leefbaar te houden. Als je de documentaire True Cost hebt gezien snap je wel waarom. Het is een opeenvolging van schokkende feiten, wist jij bijvoorbeeld dat er in de kledingindustrie 1,2 miljoen onverkochte items vernietigd worden? Dit moet anders kunnen! Gelukkig vond Rosanne van der Meer dat ook en bedacht ze The Girl and The Machine: een knitwear merk dat de overproductie te lijf gaat.

Want ze maken unieke op maat gebreide 3D kledingstukken waardoor er nooit één item te veel wordt geproduceerd. Doormiddel van een high-tech productieproces worden kledingstukken in één keer naadloos gebreid zonder afval te produceren. Omdat ze précies weten wat de vraag is, maken ze nooit te veel en hierdoor is er minder voorraad nodig en ook minder afval.

Bovendien hopen we dat mensen bewuster voor een kledingstuk kiezen waardoor het minder snel achter in de kast beland. Aan een verkeerde pasvorm kan het in ieder geval niet liggen. Ook fijn: je kunt de items aanpassen naar eigen wens.

Vind jij het ook een top idee? Ga dan naar de crowdfunding-actie op Oneplanetcrowd om ze een financieel steuntje in de rug te geven. Want het idee is er, de eerste nominatie voor de New Material Award 2016 ook, wat er nog mist is voldoende geld om het project vlekkeloos te laten verlopen.

The Girl and the Machine – concept voor onze toekomstige App. from The Girl and the Machine on Vimeo.