Dry january: de voordelen van alcoholvrij

In december konden we er geen genoeg van krijgen: drank en eten. Alles in overvloed. Inmiddels is het januari en zijn we al die drank wel even beu. Je houd het jezelf wel vaker voor en als je voor de zoveelste keer een kater hebt, roep je dat je nóóit meer gaat drinken. In januari voeg je daad bij woord want in januari kiezen veel mensen er bewust voor om geen druppel alcohol te drinken en dat brengt heel wat voordelen met zich mee.

Want ook al is het reuze gezellig, lekker en genieten om aan een wijntje te nippen, het mag ook wat kosten. En je merkt het niet alleen in de portemonnee.

1. De kilo’s vliegen er af
We weten maar al te goed dat er in alcohol veel calorieën zitten. Toch hebben we het er normaal gesproken voor over… wanneer je stopt met drinken merk je dat meteen. Een wijntje staat ongeveer gelijk aan 130 calorieën en dat is nog het minste waar je je zorgen over moet maken. Stoppen met drinken zorgt er namelijk ook voor dat je je levervetten vermindert, je cholesterol omlaag gaat en de kans op hartziekten en diabetes afneemt.

2. Je eet minder
Als je niet afvalt door de gemiste calorieën in de alcohol, dan is het wel omdat je je niet vergrijpt aan allerlei vette snacks. Alcohol gaat vaak gepaard met chips, kaasplankjes, bitterballen en een pizza voor het slapen gaan. Zelfs als je maar twee glazen drinkt wordt je eetlust gestimuleerd en werk je zo’n dertig procent meer voedsel naar binnen dan normaal gesproken.

3. Een goede nachtrust
Als je teut bent, val je als een blok in slaap. Alleen wordt je ook midden in de nacht wakker… Alcohol verstoord de REM-slaap waardoor je je ’s ochtend helemaal niet fit voelt.

4. Je kunt je stukken beter concentreren
Omdat je zonder drank beter slaapt, voel je je sowieso fitter.

5. Je hebt een flawless huid
Alcohol is vochtafdrijvend, dit wil zeggen dat je meer vocht verliest en vaker naar het toilet moet. Tekort aan vocht in je lichaam zorgt voor droge plekjes en een grauwe huid. Je merkt het meteen als je een paar dagen niet drinkt…

Lees ook: wat te doen bij een oud&nieuw kater?