Dromen ontrafeld! Wat betekenen die van jou?

Hoe vaak wordt je wel niet wakker en denk je ‘jezus wat heb ik raar gedroomd!’ Waar ging dat in hemelsnaam over? Spinnen kropen in het rond en je moest super nodig naar de plee, of nog erger al je tanden vielen eruit. Zodra ons hoofd het kussen raakt beginnen we te dromen. En omdat wij erg nieuwsgierig zijn hebben we deze week dromen over vallen voor jou ontrafeld.

Vallen
Ik val zó vaak in m’n slaap, lig je lekker in bed en opeens lijkt het alsof je plots een paar meter naar beneden stort. Na even Googlen blijkt dit de hypnagoge schok te zijn, of ook wel de slaapstuip waarbij je ineens stuiptrekkingen krijgt. Nu ben ik vast niet de enige die dit regelmatig heeft, want het schijnt dat de meeste mensen hier mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als je heel moe bent of in een verkeerde houding ligt. Toch is dit niet het enige soort ‘vallen’ dat ik in dit artikel ga beschrijven, want hier gaan we het ook hebben over écht vallen in je droom.

Hoe kan het dat je je dromen vergeet nadat je wakker wordt?

Daar ga je dan
Wanneer je droomt over een metersdiepe val van een berg, gebouw, brug of in het niets, kan het zijn dat je ook in het dagelijks leven de controle dreigt te verliezen. Je bent bang om van de sociale ladder te vallen en status te verliezen. Op je werk of studie loopt het niet zo lekker, ook daar ben je bang om door de mand te vallen. Of je bent bang om te falen in de liefde. Vallen in je droom kan ook betekenen dat je weinig energie hebt, dat je bent opgebrand. Alles wijst erop dat jij meer behoefte hebt aan rust en zekerheid.

Heeft vallen en vallen iets met elkaar te maken?
Vallen in je droom komt meestal aan het begin van je slaap voor. Dromen in deze slaapfase gaan vaak samen met samentrekkingen van de spieren in het lichaam. Hier hebben we het weer over de hypnagoge schok. Mensen met veel stress – en vermoeidheid – ervaren dit vaker. Het vallen in je droom en het gevoel dat je valt hebben dus alles met elkaar te maken. De angst, onstabiliteit en onzekerheid in het dagelijks leven komt er ’s nachts uit.