Dit kun je leren van afgunst

Een groot deel van je leven spendeer je aan ontevreden zijn over je leven. Het is niet wat je er van had verwacht of op z’n minst van had gehoopt. Je vergelijkt jouw leven met dat van een ander en kopieert zoveel mogelijk om uiteindelijk wél tevreden te zijn. En zo werkt het nou net niet. Het verlangen naar meer blijft immers altijd bestaan dus probeer er op z’n minst een positieve draai aan te geven.

Afgunst wordt meestal gezien als een passieve, ongewenste emotie. We zien iets dat ons bevalt en willen dit ook. Zelfs als het mijlenver bij ons vandaan staat en op alle fronten onbereikbaar is. Hierdoor heb je het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan en het is niet fijn om je minderwaardig te voelen. Niemand wil falen.

Natuurlijk hebben ander mensen het op sommige vlakken beter voor elkaar. C’est la vie. Troost jezelf met de gedachte dat je blij mag zijn met wat je hebt en dat dingen op je pad komen. Het leven overkomt je en alles wat je doet heeft een reden. Ook afgunstig ben je niet zomaar. Verlangen naar meer kan ervoor zorgen dat je harder je best doet, dat je jezelf doelen stelt en dat je knopen doorhakt als het moet. Bekijk afgunst eens van de positieve kant en probeer er niet aan te ontsnappen. Iedere emotie is er een en zoals Mark Twain ooit zei: “Any emotion, if it is sincere, is involuntary.” We kunnen emoties niet onder controle houden maar we kunnen er wel iets van leren. Ze vertellen namelijk iets over jezelf.

Bedenk maar eens: waar ben je eigenlijk jaloers op? Wanneer beginnen jouw jaloerse gevoelens te pruttelen? Is het omdat iemand zo’n groot huis heeft, of omdat diegene écht een thuis heeft. Benijd je iemand om z’n knapheid of zelfverzekerdheid? Wil jij ongetemd door het leven gaan of zit je liever op de bank met een kaarsje? Als je goed luistert naar jouw afgunstige gevoelens, dan weet je pas wat je het diepste raakt. Waarschijnlijk wil je helemaal niet het leven van iemand anders maar zou je best wel over andere eigenschappen willen beschikken. Work on it baby! Uiteindelijk draait het allemaal om geluk en dat zoek je in jezelf.