Dit is waarom juices en smoothies niet áltijd goed voor je zijn

Juices en smoothies zijn in mijn leven bijna dagelijks aan de orde. Het is een makkelijke manier om al je groenten en fruit binnen te krijgen en het is nog lekker ook. Jammer genoeg kreeg ik op m’n donder van de mesoloog, zij vertelde mij dat deze koude dranken met rauwe voedingsmiddelen niet voor iedereen geschikt zijn.

De mesoloog bekijkt voeding vanuit de Ayurvedische voedingsleer. De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha’s: Pitta, kapha en vata. Bij ieder mens overheerst één van de dosha’s en het kan zijn dat jouw dosha liever geen koude of rauwe voeding blieft.

Zie hier de redenen waarom je maar beter niet te vaak een smoothie drinkt:

Juices en smoothies zijn koud
Koude voedingsmiddelen zijn slecht verteerbaar en beschadigen zelfs de spijsvertering. Bevroren fruit mist warmte en energie en is daardoor slecht voor het spijsverteringsvuur. Klinkt vaag maar in de Ayurveda wordt dit ook wel een gebrek aan Agni genoemd, een ander woord voor dit onmisbare spijsverteringsvuur.

Juices en smoothies zijn rauw
Rauwe voedingsmiddelen zijn lastig om te verteren en creëren een fijne bodem voor parasieten. Dit betekent: schimmel en bacteriën krijgen de kans om te groeien in jouw darmen.

Combinatie van verschillende voedingsmiddelen
Volgens de Ayurvedische voedingsleer kun je bepaalde producten maar beter niet met elkaar combineren. Denk aan fruit met melk of yoghurt. Of fruit met groenten. Laat dit nu net in juices en smoothies zitten. Deze verkeerde combi’s kunnen zorgen voor vermoeidheid, gevoeligheid voor kou en huidproblemen om maar wat te noemen.

De maat maakt wel degelijk uit
Een klein glas vers geperst fruit of groentesap is goed voor mensen met een goede spijsvertering. Voor hen die moeite hebben met het verteren van voedsel is dit zelfs al te veel.

Koude en warme voeding
Er wordt onderscheid gemaakt tussen verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen. Rauw en koud voedsel vallen uiteraard onder de laatste ‘verkoelende’ groep. Mensen met een slechte spijsvertering hebben van nature een gebrek aan Angi, het eerder genoemde spijsverteringsvuur. Als je dan ook nog eens koude voedingsmiddelen eet (of drinkt in dit geval), dan blus jij dit spijsverteringsvuur stukje bij beetje uit. Hierdoor krijgt je spijsvertering nogmaals een klap en zit jij met een opgeblazen gevoel, diaree of andere kwalen die je krijgt als je je voeding niet optimaal verteert.

Je mist de voordelen
Juist de gezonde voedingsstoffen mis je als je iets rauw nuttigt. Vooral uit bevroren voedsel haal jij geen vitamines en mineralen.