Dit is waarom je in de zomer slechter slaapt

Niks is zo frustrerend als slapeloze zomernachten. Bezweet lig jij te woelen tussen de lakens terwijl je weet dat de dag morgen vroeg begint. Toch is het best logisch dat je in de zomer slechter slaapt. Dit heeft alles te maken met: temperatuur.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de ideale slaap temperatuur rond de 18 graden ligt. In de winter kun je deze temperatuur goed regelen met dekens of zelfs verwarming. In de zomer gaat dit niet.

Sterker nog, het is heel wat warmer. Niet alleen de temperatuur in de slaapkamer is hoger, ook het lichaam raakt de hitte moeilijk kwijt. Waar normaal gesproken de temperatuur moet dalen gaat dit in de zomer minder snel. Toch zijn er dingen die je zelf kunt doen om de nodige slaap te pakken.

Hou de gordijnen én rolluiken dicht
Zonnestralen in de slaapkamer zijn fijn in de vroege morgen, maar ’s avonds verandert de slaapkamer in een oven. Dus hou die gordijnen en rolluiken dicht dan blijft het nog een beetje koel.

Eet vooral niet teveel
In de zomer hebben we er nogal een handje van, snacken voordat je gaat slapen. Overdag is het te warm om veel te eten en ’s avonds smaken de kaasjes prima bij de wijn. Niet doen! Dit is zware kost zo voor het slapen gaan. Als je echt honger hebt kun je beter een stuk fruit nemen.

Koop een luchtontvochtiger
In de zomer is het niet alleen heet maar ook benauwd. Dit komt door een hoge luchtvochtigheid. Je hoeft maar een stap te zetten en het zweet staat al op je bovenlip. Met een luchtontvochtiger heb je hier minder last van en ben je minder snel klam.

Je dekbedovertrek verschonen? Zo, dus (in 90 seconden)!

Luchtige stoffen
Zorg ervoor dat het beddengoed, de pyjama en ander slaaptextiel luchtig is. Denk aan ademende stoffen zoals katoen, hennep en linnen.

Voeten buiten de deken
Lichaamswarmte verlaat het lichaam het snelste via de handen en voeten. Met de voeten buiten de deken slapen zorgt ervoor dat de hitte je lichaam snel verlaat waardoor je eerder in slaap valt.

Volg ons ook op Instagram!