Dikke bovenarmen? Dan ben je waarschijnlijk een cortisol type

The sun is up en nu het écht heet wordt, kun jij het niet meer uithouden in kleding met lange mouwen. Tijd voor topjes en luchtige bloesjes en ergens vind jij dat vervelend. Niet omdat je een hekel hebt aan zomerse niemendalletjes, maar eerder aan jouw dikke bovenarmen. Een typisch vrouwenkwaaltje.

Want het zijn vooral vrouwen die extra vetweefsel op de binnen en buitenzijde van de bovenarmen verzamelen. Dit vetweefsel beschermt de zenuwen en bloedvaten maar soms denk je: is dat nu nodig? Vrouwen die vooral vet op de bovenarmen (of buik) opslaan hebben een cortisol hormoon profiel. Dit is gebaseerd op de verhouding tussen verschillende hormonen in het lichaam. Er zijn vier hoofd hormoonprofielen. Er bestaan naast het cortisol type, een oestrogeen type, een testosteron type en een schildklier type.

Cortisol type
Kenmerkend voor het cortisol type zijn vetophopingen op de buik, borst en jawel: de bovenarmen. Cortisol is niet meer of minder dan het stresshormoon. Kleine hoeveelheden van dit hormoon hebben een positieve uitwerking op ieders gezondheid. Teveel cortisol kan problemen veroorzaken. Als je een lange tijd veel stress ervaart, maak je meer cortisol aan dan normaal gesproken. Het cortisolgehalte is dan ontregeld. Niet alleen vervelende situaties of een hoge werkdruk veroorzaken stress, ook uitputting van het lichaam door té intensief sporten, verkeerde voeding of hormoonverstorende stoffen kunnen onnodig veel cortisol aanmaken. Cortisoltype’s hebben cravings als het gaat om chocolade en zoute snackjes. Zonder een bak koffie de dag beginnen is onmogelijk en zelfs dan voelen ze zich moe. Ook kenmerkend zijn een laag libido, spierzwakte en onverklaarbare gewichtsschommelingen.

Zo kun je je cortisol in toom houden
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het cortisol niveau in jouw lichaam beter te regelen. Vermijd snelle koolhydraten, deze zorgen ervoor dat je bloedsuiker piekt. Bewerkte voedingsmiddelen zijn not-done. Eet liever veel groente en fruit. Vermijd cafeïne, dit stimuleert de aanmaak van cortisol en goed nieuws: sport niet extreem veel. Voor een optimale gezondheid heeft het cortisol type het meeste baat bij vier tot vijf keer per week 30 minuten sporten, korte intense work-outs of heel belangrijk: mindfulness, yoga, ademhalingstechnieken, meditatie en visualisatie. Een goede nachtrust is onmisbaar net als voldoende daglicht… ga dus regelmatig even naar buiten en blijf niet de hele dag achter je laptop plakken.