De tassen van Maeden zijn een ode aan Nederlandse ambacht en Dutch design

Afgelopen week waren wij aanwezig bij de lancering van Maeden. Maeden is een nieuw, high-end en luxe tassen merk van eigen bodem. Dit laatste, van eigen bodem, proef je aan alles. Voor de eerste collectie heeft oprichter Christian Heikoop een aantal Nederlandse ontwerpers de vrije hand gegeven om met premium Nederlands leer een tas te ontwerpen. Een designertas die meer wegheeft van draagbare kunst. Een piece of art op het lichaam. De tassen van Maeden zijn een ode aan het Nederlands erfgoed en vrouwelijkheid.

Christian studeerde aan de Dutch Design Academy in Eindhoven en is een groot voorstander van Nederlands ontwerp. Na zijn studie is hij gaan werken in de mode-industrie waar hij kennismaakte met de leerateliers en looierijen in ons eigen land. Deze ateliers en daarmee de ambacht, zijn jammer genoeg langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Christian ziet dit en is vastbesloten om dit erfgoed niet verloren te laten gaan. Door de design- en ambachtswereld te combineren heeft hij in drie jaar tijd iets heel moois neergezet. Een accessoirelabel van nu waarbij design gecombineerd wordt met traditionele luxe.

tannery

Onverwachte ontwerpers

De eerste collectie designertassen is ontworpen door vier Nederlandse ontwerpers die in eerste instantie niet voor de hand liggen. De ontwerpers zijn van origine geen tasontwerpers maar blinken uit in eigen vakgebied. Zo is Julia Bocanet juwelenontwerper, ontwerpt David Laport mode, is Tijmen Smeulders productontwerper en Mae Engelgeer grafisch en textielontwerper. Dat deze ontwerpers nog nooit een tas gecreëerd hebben, is een bewuste keuze. Júíst omdat ze floreren in hun eigen vakgebied, hebben ze een frisse blik op vormgeving, leer, ambacht en innovatie. Daarnaast wil Maeden veelbelovende, talentvolle Nederlandse ontwerpers een podium bieden.

maeden

Een designertas annex ‘moderne klassieker’ die generaties lang meegaat

Het in stand houden en doorgeven van Nederlands vakmanschap door te innoveren, staat voor Maeden voorop. De luxe tassen zijn objecten die je koestert en die door de jaren heen alleen maar mooier worden. Pieces of art vervaardigd uit boterzacht, soepel leer, een bijproduct van de zuivelindustrie. De finish van de tassen is zo natuurlijk mogelijk zodat de delicate korrel en uniforme textuur zichtbaar blijven. Alle ontwerpen zijn technisch complex en ongelofelijk gedetailleerd. De sculpturale vormen zijn tijdloos doch praktisch. Je kunt er je spullen in meenemen, zelfs op de fiets. We blijven toch nederlanders!

maeden

De gehele collectie zien? Werp dan een blik op de website van Maeden