De kracht van ademhaling hielp Cecilia van hyperventilatie af

Cecilia Goulooze had al tien jaar last van hyperventilatie. Het beperkte haar in het dagelijks leven en ze dacht dat ze er nooit meer vanaf kwam. Tot ze bij het Del Ferro instituut terecht kwam. Hier helpen Ingrid en haar team, die grotendeels allemaal ervaring-deskundige zijn, dagelijks mensen met adem gerelateerde klachten zoals stotteren, stress klachten, burn-out, hyperventilatie en paniek aanvallen. De kracht van ademhaling heeft Cecilia letterlijk van haar probleem af geholpen.

‘’Sinds 10 jaar had ik last van hyperventilatie; en nee, niet het soort hyperventilatie wat je op Netflix ziet; paniekerig ademhalen door een boterham zakje. Het was, net zoals dat bij heel veel mensen het geval is die hyperventileren niet aan mij te zien dat ik hyperventileerde. Ik had heel vaak pijn op mijn borst en hartkloppingen.

Hyperventilatie ging over in paniekaanvallen

Wat ik op zo’n moment deed? Een wijntje pakken en vrolijk gehaast doorgaan met mijn dagelijkse bezigheden. Ik was totaal niet bezig met de kracht van ademhaling.

Mijn hartkloppingen werden uiteindelijk paniekaanvallen. Ik kreeg zoveel klachten dat ik door de hele medische molen heen ben gegaan. Niks aan de hand, kern gezond.. totdat ik bij Ingrid kwam, totaal overprikkeld.

Zij bevestigde dat ik last had van hyperventilatie en kon gelijk de link leggen met al mijn andere klachten. Dit gaf direct rust. Ook ben ik meteen heel serieus de Del Ferro techniek toe gaan passen. Op de tweede les zijn we vooral het mentale aspect gaan bespreken. Ingrid gaf mij hele fijne praktische tools om echt te gaan ‘’voelen’’ in plaats van de hele dag in mijn hoofd te zitten; iets wat ik als perfectionist altijd deed.

Hierdoor voelde ik dat ik wat zaken in mijn leven wilde veranderen, zoals een andere werk omgeving, ander soort vriendinnen om mij heen en vooral een leven met rust en overzicht.
Nu ben ik werkzaam bij het Del Ferro instituut en neem ik mijn ervaring mee als ervaringsdeskundige. Ik help jongeren om uit dezelfde vreselijke situatie te komen waar ik ooit inzat

Wat is nu de oorzaak van hyperventilatie (oftewel; over-ademen)? Het antwoord: spanningen, angst, stress, psychische druk en oververmoeidheid. Als je (extreem) gespannen bent, kun je sneller gaan ademen en verhoog je je hartslag. Met hyperventilatie als gevolg.

De kracht van ademhaling is de sleutel voor meer vitaliteit

Speciaal voor Enfait geeft Ingrid Del Ferro 3 tips voor een efficiënte ademhaling, waardoor je je direct rustiger voelt en stressklachten verminderen.

1) Adem ontspannen met getuite lippen uit door je mond.

2) Neem daarna een pauze, zolang totdat jouw lichaam aangeeft dat het weer zuurstof nodig heeft. De pauze kan zo tussen de 3 – 10 seconde duren, hetgeen dat voor ontspanning van onze ademhalingsspier zorgt, waardoor wij mentaal en fysiek rust voelen.

3) Adem dan weer rustig, niet teveel in door de neus en voel je flanken uit elkaar bewegen, direct gevolgd door een uitademing door de mond met de pauze daarna.

Doe dit een keer of vijf en je zult direct voelen dat je je kunt ontspannen. Echter, uitademen is loslaten, in de breedste zin van het woord. Je ademt afval uit en je laat spanning los.

Deze manier van ademen is volstrekt natuurlijk. Het is de manier waarop we in diepe slaap ademen. Helaas raken we dit vaak kwijt in de loop van ons leven. Het goede nieuws is; we kunnen het opnieuw leren.

De Del Ferro Methode

Ingrid Del Ferro is eigenaresse van het gelijknamige Del Ferro instituut in Amsterdam. Het instituut is vernoemd naar haar vader en grondlegger van de Del Ferro methode, Len Del Ferro, die in de jaren 70 een revolutionaire ontdekking deed op het gebied van stotteren.

Hij ontdekte dat stotteren een lichamelijke oorzaak heeft. Dit was en is een geheel andere benadering als de reguliere logopedie, die er vanuit gaat dat stotteren tussen de oren zit en iets is waar je mee moet leren leven. Er wordt letterlijk dagelijks tegen kinderen en volwassen stotteraars gezegd; je komt er nooit meer vanaf, leer het maar te accepteren.

Accepteren is geen optie

Ingrid en haar team van docenten bewijzen echter al meer dan veertig jaar dat iedereen volledig van het stotteren kan afkomen. Jong en oud, of je nu een beetje stottert of volledig vastloopt; met de Del Ferro Methode is stotteren onmogelijk. Vanaf de eerste cursusdag spreken de cursisten vloeiend! Dus waarom er nog gezegd wordt dat je ermee moet leren leven, is voor Ingrid een groot raadsel.

Daar komt nog bij dat de Del Ferro methode nationaal en internationaal meerdere malen wetenschappelijk onderzocht is. Vooraanstaande specialisten, longartsen en neurologen bevestigden de ontdekking van Del Ferro, hetgeen een wereldwijde doorbraak betekende in de behandeling tegen stotteren. De uitkomsten waren verbazingwekkend.

Een wonder voor je gezondheid

Tijdens een van de onderzoeken kwam ook aan het licht dat deze methode ook een zeer positief heeft op chronische en acute hyperventilatie, COPD klachten zoals astma, slapeloosheid, burn-out klachten en wat bleek; de conditie van topsporters werd enorm verbeterd terwijl het herstel na een inspanning werd versneld.

Vandaag de dag is het Del Ferro instituut een begrip en helpt Ingrid en haar team, die grotendeels allemaal ervaring-deskundige zijn, dagelijks mensen met adem gerelateerde klachten zoals stotteren, stress klachten, burn-out, hyperventilatie en paniek aanvallen. Deze mensen hebben allemaal 1 ding gemeen; hun ademhalingspatroon is vaak verstoord. Door de begeleiding en de Del Ferro methode komen mensen uit hun vicieuze cirkel, en krijgen ze hun leven weer terug.

Benieuwd geworden?

Heb jij een vraag of ben jij benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Plan een (gratis) intake gesprek