Herinneringen die we herhalen blijven bestaan

Iedere dag gebeuren er honderdeneen dingen. De eerste slok van je latte, de rit naar je werk of een compliment van je collega. Morgen ben je bijna alles weer vergeten. Het is écht zo, soms weet ik niet eens meer wat ik het afgelopen weekend heb uitgespookt.

Hoe kun je je dan dingen herinneren van tien of soms wel vijftien jaar terug? Nou, niet dus. Want je herinneringen zijn gebaseerd op jouw eigen verhaal rondom een – belangrijke – gebeurtenis. Je maakt iets mee en in je hoofd en creëert een verhaal bij de situatie. Dit verhaal kan gaan over je eerste zwemles, over een ruzie met een vriendin of over de relatie met je vader. Herinneringen zijn alledaagse dingen die de meeste mensen meemaken. Alleen in the end is de herinnering voor iedereen anders. Jouw verhaal speelt zich in je hoofd steeds opnieuw af en met de jaren wordt het stukje bij beetje een ander verhaal. Als je een video zou bekijken van jouw herinnering, dan zou het verleden er heel anders uit zien. Échte herinneringen zijn levendiger dan dat een video ooit zal zijn, maar ze zijn wel persoonlijk. Dit is precies waarom jij je dingen soms anders herinnert dan je familie of bestie met wie je way back gaat.

Dus als het verhaal jouw herinnering wordt, overdenk je dit verhaal vaker en vaker. Uiteindelijk maak je belangrijke beslissingen gebaseerd op eigen ervaringen, maar stel je komt er niet uit, dan kun je je herinnering best een beetje bijschaven. Je leeft je eigen verhaal en waar nodig mag je soms best een beetje gummen of fantaseren om gelukkig te worden.


Lees ook: mensen met groene ogen zijn ongelofelijk speciaal.