De baan die niemand wil maar die iedereen zou moeten proberen

Na je studie wil je meteen omhoog klimmen op de carrièreladder, een functie zoals de stagiaire in “The Devil Wears Prada” is dan een verschrikking. Niemand wordt enthousiast van de positie: assistent. Het voelt onvermijdelijk om toch met zo’n baan te beginnen want de enige functies waarvoor je geen ervaring nodig hebt zijn die van: assistent. Ik heb geen idee waarom, maar assistent zijn heeft een minder goede status verworven onder de hoger opgeleiden millennials terwijl, iedereen zou hiermee moeten beginnen.

Toen ik begon met werken, heb ik meerdere assisterende jobs gehad en ik beschouw deze nog steeds als waardevol. Redactie assistent, styling assistent en assistent van de plastisch chirurg. Het is allemaal voorbij gekomen en op iedere plek heb ik hele nuttige lessen geleerd. Sterker nog: het waren de meest levendige en relevante posities in mijn twintigerjaren.

Het verbaast me dan ook dat net afgestudeerde twintigers tegenwoordig alles behalve een assistent willen zijn. Hebben ze het hoog in de bol? Je leert namelijk waardevolle vaardigheden zoals multi-tasken, met mensen communiceren, snel reageren en organiseren. Deze dingen maken me beter in mijn huidige job. Dus assisteren is alles behalve verspilde tijd, het is een goed begin van een mooie carrière. Twijfel je nog?

1. Je leert gedachten lezen
Naast mijn studie heb ik tijdenlang in een kliniek voor plastische chirurgie gewerkt. Hier assisteerde ik de plastisch chirurg tijdens het spreekuur. Heul interessant want je komt wat types tegen! Ik ben niet medisch opgeleid dus mijn taak was vooral luisteren naar de wensen van de cliënt, de arts gaf het medisch advies en ik nam de praktische zaken met de mensen door. Al dat luisteren, het stellen van doelgerichte vragen en het observeren van mensen die aan zichzelf wilden laten sleutelen, heeft ertoe geleid dat ik enorm veel mensenkennis heb gekregen. Na een tijdje weet je precies wanneer iemand nog vragen heeft, wanneer iemand iets wil of juist NIET wil. Binnen tien minuten weet je precies wat iemand wil en wat jij daarvoor moet doen. Je hoeft slechts enkele ophelderende vragen te stellen en je weet precies wat er nodig is. In mum van tijd ben je erachter of iemand veel praat of juist een persoon van weinig woorden is. Ik heb geleerd om te anticiperen op de vorm van communicatie die iemand het prettigst vindt en dat is de meest efficiënte manier om dingen gedaan te krijgen zonder pusherig te worden.

2. Jouw onzichtbaarheid is een superpower
Het is opvallend dat iedereen zo graag gezien wil worden. We maken ons zorgen of we wel uniek, individueel en vooral talentvol genoeg zijn. Ik geef toe: het is een strijd die ik ook dagelijks voer maar tijdens mijn eerste baantjes draaide het niet om mij. En dat is prima. Dat is juist héél goed! Als een cliënt met de plastisch chirurg over een borstvergroting praat, wil ik alles behalve de aandacht naar mezelf toetrekken. En als assistent tijdens grote fashion shoots voor een modeblad wilde ik absoluut niet in de weg lopen. Je helpt andere om een project zo succesvol mogelijk te laten verlopen terwijl niemand in de gaten heeft dat je aanwezig bent. Daardoor kun je onopgemerkt informatie opdoen, observeren en de organisatie leren kennen. Dit zijn waardevolle vaardigheden waarvan op een later moment verwacht wordt dat je het allemaal al weet. Thank god dat ik zoveel ‘onzichtbaar’ heb mogen zijn.

3. Kameleons overleven dus jij ook
Assisteren is de beste leerschool om verder te komen in jouw carrière. Je maakt zoveel dingen mee en ben multi-functioneel inzetbaar. Ondertussen maak je toffe dingen van een afstandje mee en ontmoet je wereldverbeteraars. Iedere schreeuw om een nieuwe koffie, een kopie of strijkwerk dragen een steentje bij aan je ontwikkeling. Deze dingen vormen je, laat dit toe. Laat het vooroordeel dat je baan meteen je passie moet zijn varen. Je werkt naar een passie toe, je blijft dromen maar ondertussen doe je je ding. Ik heb alles gedaan: met tassen vol kleding in de regen door Amsterdam gefietst, muurtjes geschilderd op de set, kasten in elkaar gezet voor het nieuwe kantoor van de hoofdredacteur en het was het allemaal waard.

Als je onder iemand werkt creëer je een teammentaliteit waardoor je later beter functioneert in welke baan dan ook. Organisatie skills, praktische tips van een voorbeeld en de juiste balans vinden tussen werk en vrije tijd. Mocht je óóit voor jezelf beginnen, dan is de assistenten job er een die je moet hebben gedaan.

Staan terwijl je werkt? Het is mogelijk en een must.