Darmbacteriën kunnen auto-immuunziekten veroorzaken

Bij een auto-immuunziekte valt je eigen immuunsysteem, je eigen lichaam aan. Normaal gesproken zorgt je auto-immuunsysteem ervoor dat virussen en bacteriën ver bij je vandaan blijven, in dit geval ziet het eigen lichaamscellen als vijand. Onderzoekers van de Yale University schrijven zwart op wit dat auto-immuunziekten veroorzaakt kunnen worden door een slechte darmflora. Wanneer slechte darmbacteriën de overhand krijgen, kunnen ze de productie van autoantilichamen in gang zetten, immuunreceptoren die een afweerreactie tegen lichaamseigen stoffen beginnen. Met deze kennis zijn auto-immuunziekten beter te behandelen met voeding als medicijn.

Sinds kort probeer ik de klachten van Hashimoto met voeding te verminderen, dit doe ik onder begeleiding van een orthomoleculair voedingstherapeut en darmspecialist. De meeste auto-immuunziekten hebben niet één oorzaak, vaak zijn er meerdere triggers die een reactie uitlokken. Voeding is daar een van en daar heb je iedere dag mee te maken. Om verandering te creëren moet je je levensstijl aanpassen. Je immuunsysteem is bij een auto-immuunziekte in de war, de oorzaak is nog niet bekend maar stukje bij beetje wordt er meer bekend. Met deze reeds bestaande informatie is het al mogelijk om een auto-immuunziekte te vertragen, stop te zetten en klachten te verminderen. Mooi toch?

Ontstekingen in je lichaam
Je lichaam ziet eigen cellen niet opeens als vijand, daar zijn triggers voor nodig. Deze triggers zorgen voor sluimerende ontstekingen in het lichaam waar je in eerste instantie niet zoveel last van hebt. Misschien ben je moe, lusteloos maar in eerste instantie is er nog niet zoveel aan de hand. Als de ontstekingen lange tijd aanhouden, omdat ze steeds gestimuleerd worden door bijvoorbeeld pieken in de bloedsuiker, gifstoffen, stress of voedsel-intoleranties, kan het immuunsysteem het niet meer aan en krijg je serieuze klachten. Ziektes zoals Hashimoto, MS, reuma, ziekte van Crohn en lupus openbaren zich.

Lekkende darmen
Om het probleem op te lossen, moet je de oorzaak aanpakken: lekkende darmen. Dit gebeurt als de enterocyten niet meer goed werken, cellen die bepalen wat je darmen wel en niet in je bloedstroom laten. Gezonde darmen filteren alle slechte stoffen uit je voeding waardoor deze niet in je lichaam terecht komen. Stel dat je darmflora verstoord is, dan kan het zijn dat de poortjes tussen de darmcellen open blijven staan. Hierdoor komen er slechte stoffen in je bloedbaan en dit lokt onstekingsreacties uit. Het immuunsysteem wil al die vreemde dingen bevechten. Als dit blijft gebeuren slaat je immuunsysteem op tilt en raakt het in de war. In mijn geval kan het zijn dat de poortjes open blijven staan door stress, gluten, gliadine en zuivel. Voedingsmiddelen die ik daarom moet skippen in mijn dieet. Of het werkt? Dat weet ik nu nog niet, je moet het namelijk minimaal acht weken volhouden en zover ben ik nog niet. Maar baat het niet dan schaad het niet, ik mag nog heel veel wél eten. Juist groente, fruit, noten en zaden zijn onmisbaar dus ik kom niks tekort.