Column Robin: Het ontwaken van je creatieve brein

Het ontwaken van je creatieve brein, hoe doe je zoiets? Hoe maak je iets wakker wat jarenlang geen functie heeft gehad. Deze week was een week vol uitdagingen, waarin ik mezelf meerdere keren ben tegengekomen. Heb ik wel een creatief brein en zo ja; waar dan?! 

Het zijn spannende tijden. Tijden vol mogelijkheden en kansen, waar menig mens van zou dromen. Ik sta aan het begin van een nog veel nieuwer begin en dat is super exciting! Maar hoe meer en meer ik me ga verdiepen in het creatieve stuk, hoe meer en meer ik het gevoel heb alsof ik niet weet hoe ik moet zwemmen. Want wat als je al je hele carrière, nooit aanspraak hebt hoeven doen op je creatieve brein?

Mijn creatieve brein heeft een bizar lange winterslaap gehad. In mijn vorige werk had ik hem namelijk niet zo vaak nodig. Er werd mij verteld wat ik moest doen en ik voerde uit. Heel ontspannend! Maar blijkbaar dus ook heel erg geestdodend. Want nu sta ik voor de mogelijkheid om de mooiste creaties om te toveren tot werkelijkheid en loop ik vast.

Want, hoe werkt dat eigenlijk zo’n creatief brein? Hoe wakker je deze aan? En hoe vind ik het vertrouwen dat mijn creaties wel goed genoeg zijn? Deze vragen spoken al de hele week door mijn hoofd. En hoe erg ik ook mijn best doe om het concreet te maken, alles blijft abstract. Misschien hoort dit wel bij een creatief beroep. Dat je altijd aanspraak zult blijven maken op iets wat ten aller tijden abstract zal blijven.

Het is een uitdaging. Maar wel een van de leukste uitdaging die ik in tijden ben aangegaan. Hoe mooi is het om iets wat in je hoofd zit, te realiseren tot werkelijkheid?! En dat andere mensen hier net zo van kunnen genieten als jij. Ik moet gewoon een beetje vertrouwen hebben. Vertrouwen dat mijn creatieve brein helemaal niet heeft zitten slapen. Als andere mensen zo’n vertrouwen in mij hebben, waarom kan ik dat dan niet zien in mezelf?

Genoeg nu dus. Genoeg gedraai en twijfel gekont. Vandaag breekt een nieuwe week aan waarbij ik het abstracte omarm en creativiteit niet meer opzoek, maar op me af laat komen. Ik stop met zoeken en maak ruimte voor zijn. En grappig genoeg, zorgt dat ‘zijn’ alleen maar meer voor creatieve ideeën. Dus maak plaats wereld, Crea Bea Robin heeft haar brein gevonden!

Liefs,

Robin