Column Robin: Keuzestress

Deze weeks column: Robin heeft stress. Keuzestress. Zelfs haar lieve vrienden hebben het er maar zwaar mee. Heb jij ook wel eens het gevoel dat je hoofd net zo’n chaos is als de kamer van je puber broertje? Dan herken je Robin’s probleem…

Help! Ik wil op reis, maar ik kan niet kiezen waar naar toe. Wat een k*t probleem denk je nu. En ja, dat klopt! Al maanden zitten we te twijfelen waar we de aankomende maanden naar toe moeten gaan. Een camper kopen in Canada, schildpadden spotten in Nicaragua of pensioneren op een Caribisch eiland. We kunnen maar niet kiezen en dat irriteert.

Maar even. Hoe verwend ben ik?! Menig mens zou dromen van de keuzes die ik heb op dit moment. Begrijp me niet verkeerd, ik voel me echt gezegend met deze vrijheid. Maar het niet kunnen kiezen voelt als een nieuwe vervelende eigenschap. Ik herken mezelf er helemaal niet in terug. Van een super georganiseerd en doelgericht persoon, ben ik veranderd in een chaotische twijfelkont.

Zelfs mijn vrienden lijden hier onder. Whatsappjes worden pas dagen later beantwoord en zelfs afspraken wil ik gewoon vergeten. En hoewel het qua werk inmiddels een stuk beter gaat (eindelijk heb ik een duidelijk doel), lijkt het met de rest van mijn leven steeds meer en meer op mijn zolder. Een-grote-chaos. Maar wat doe ik hieraan? Hoe los ik dit op?

Wanhopig probeer ik mijn gedachtes te ordenen door boekjes vol met lijstjes te schrijven. Een lijstjes voor mijn bucketlist, een to-do lijst, een lijst met vliegticket prijzen, een lijst met vrienden die ik nog moet bellen, een boodschappenlijst. Lijstjes, lijstjes, lijstjes. Ik kan ze niet meer zien. Als laatste redmiddel heb ik een bullet journal voor mezelf gekocht. Maar ook deze ligt inmiddels weg te stoffen in een hoekje van de kamer.

Misschien ben ik ook wel lichtelijk, ietsiepietsie te perfectionistisch. In mijn hoofd speelt zich een film af van de beste versie van mezelf en als dat in real life anders blijkt uit te pakken, dan voelt het soms als een dikke vette afgang. Terwijl niemand anders de film in mijn hoofd heeft kunnen zien. Dus hoe weten zij nou dat het is mislukt?

Dat is het. Ik heb het! Het is gewoon tijd om me niet zo vast te houden aan de perfecte film. In de prullenbak ermee. Met mijn aangewakkerde, creatieve brein, is geen uitdaging me te gek. Dus wat maakt het ook uit wat de bestemming is van mijn reis. Ze zeggen toch dat het niet gaat om de eindbestemming, maar om de reis er naar toe? Het wordt tijd om gewoon te doen. Dus weg met de lijstjes en in met de actie.

Skyscanner here I come!

Liefs,

Robin