ChiRunning, dé zen work-out van nu

Chi-wat? Steeds vaker horen wij: “ChiRunning, dat moet je écht proberen”. Maar ja, als we niet weten wat het is, waar moeten we dan beginnen? Het enige wat wij weten is dat ChiRunning wel eens dé nieuwe health trend kan worden. Dus ontrafelen wij deze work-out waarbij het in de kern gaat om mindful en blessurevrij hardlopen.

ChiRunning is een combinatie van T’ai Chi en hardlopen. Bij deze hardlooptechniek belast je de spieren en pezen stukken minder waardoor de kans op blessures gering is. Omdat je je tijdens het hardlopen ontspant – ha! T’ai Chi – gaat het hardlooptempo omhoog en kost het minder moeite.

Mindful hardlopen
T’ai Chi is oorspronkelijk een Chinese vechtsport. Het bewustzijn, de energiestromen en het meebewegen zijn enkele kenmerken. Chi betekent levensenergie. ChiRunning is een bewuste manier van hardlopen waarbij je je constant focust op jezelf.

Hoe train je eigenlijk op de juiste manier voor een marathon?

Hoe werkt dat dan?
Hardlopen is in deze geen wedstrijd. Het gaat in eerste instantie om je lichaamshouding. Deze moet perfect zijn. De oren, schouders en heupen bevinden zich in een rechte lijn. Daarna leun je iets naar voren, dit noemt men ook wel ‘hellen’. Hierdoor komt het zwaartepunt van je lichaam net voor de voeten waardoor het hardlopen als vanzelfsprekend gaat. De voeten komen niet meer voor het lichaam terecht, maar onder het lichaam. Je land niet op de hiel maar op de middenvoet. Het is erg belangrijk om de hielen op te tillen. Dit is onwennig omdat we ons normaal gesproken afzetten met de voeten. De pasfrequentie heeft ongeveer 180 passen per minuut. De armen doen ook mee en zorgen voor de juiste balans en bekkenrotatie. De onderstaande video laat je precies zien hoe het moet:

Liever vandaag dan morgen
Deze hele trend lijkt ons zo gek nog niet. Zelfs voor de anti-hardlopers is het het proberen waard. Door ChiRunning ben je niet alleen lichamelijk actief bezig, het is daarnaast erg ontspannen voor de geest. Fanatieke hardlopers doen er ook verstandig aan om de Chi-techniek toe te passen. Dan zijn ze over een paar jaar nog steeds goed te been.