Bewezen: trouwen is goed voor je gezondheid

Het huwelijk heeft voordelen voor je gezondheid, zo kan het volgens recent onderzoek hartproblemen verminderen en heef het een positieve invloed op het cholesterol, de bloeddruk of diabetes.

Deze resultaten zijn gebleken na een onderzoek onder bijna een miljoen volwassenen met hartproblemen én een toegewijde man of vrouw aan hun zijde. Deze man of vrouw zorgt ervoor dat de persoon met hartproblemen beter voor zichzelf zorgt. Het onderzoek is uitgevoerd door The Britisch Cardiovascular Society. De studie onderzocht de doodsoorzaak bij mannen en vrouwen met een verhoogd cholesterol in hun vijftigste, zestigste en zeventigste levensjaar. Aan het einde van de bijna veertien jarige studie bleek dat maar liefst 16% van de getrouwde mannen en vrouwen langer leefde dan de ongetrouwde personen.

De uitkomsten van dit onderzoek betekenen niet dat je per direct moet trouwen, maar het laat wel zien dat de positieve effecten van een sociaal netwerk met geliefden, familie of vrienden belangrijk zijn. Als je een verhoogd risico hebt op hart en vaatziekten, moet je beter voor jezelf zorgen. Je omgeving kan daarbij helpen.