Ambitieus? Dit is dé belangrijkste eigenschap voor een leider

Leidinggeven of managen, sommige hebben er een aangeboren talent voor, anderen groeien langzaam in deze rol. Een ding hebben goede leiders gemeen: zelfinzicht. Want als je je team wil laten groeien, begin je natuurlijk bij jezelf. Als leider ben je kritisch en er is nog een eigenschap die onmisbaar is.

Ben jij benieuwd naar deze eigenschap?

Als leider heb je empathie nodig

Wanneer je over voldoende zelfinzicht beschikt, behandel je anderen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Dat zorgt ervoor dat je écht luistert naar werknemers en teamleden. Met een portie inlevingsvermogen en empathie voel jij veel beter aan wat mensen op de werkvloer nodig hebben. Als deze behoeften vervuld worden, is iedereen happy.

Wees niet de gevreesde baas

Ook zorgt empathie voor verbinding. Afstand maakt je als manager minder benaderbaar, mensen stappen minder snel op je af. Je creëert hierdoor automatisch een minder open werkcultuur waardoor problemen minder snel aan het licht komen. Sta niet versteld als iemand opeens een burn-out heeft. Dit komt vaak niet uit de lucht vallen!

Communicatie komt van twee kanten

Jammer genoeg vinden veel manager het nog steeds belangrijk om vooral te zenden. Bij het overbrengen van doelen, informatie, taken of belangrijke mededelingen, wordt de discussie vermeden. Echt luisteren schiet er daardoor bij in.  Een goede leider luistert naar mensen.

Wees transparant en stel je open

Empathie heeft ook te maken met aanvoelen wat een ander wel of niet wil weten. Wees als leider altijd duidelijk over doelen, daarmee motiveer je mensen. Medewerkers doorzien jou echt wel als je niet helemaal eerlijk bent.

Natuurlijk zijn er verschillende leiderschapsstijlen en mag je het op jouw manier doen. Alleen onthoud wel dat je de toko niet in je eentje runt. Je doet het vaak met anderen, dat is waar leidinggeven om draait. Inspireer anderen en neem ze mee in jouw rol als leider.