Hoe blijf je een gracieuze leider?

Wanneer je hard werkt om doelen te bereiken, alles aanpakt om stappen te maken en een functie als leider te bemachtigen, dan mag je trots zijn op jezelf en je succes als dit lukt. Echter is het de kunst om een gracieuze leider te blijven en om jouw team met respect te behandelen. Wanneer je on top bent, bekijk je alles van een afstandje en is het erg makkelijk om het zicht op wat goed of wat fout is te verliezen.

Daarom delen wij enkelen manieren om met beide benen op de grond te blijven staan, hoe voorspoedig je carrière ook verloopt.

Toon nederigheid

Trots zijn op je prestaties en nieuwe successen nastreven zijn geweldige eigenschappen om te bezitten. Maar mensen bewonderen de leiders wiens prestaties voor zichzelf spreken en die daar geen grootspraak over doen. Echte leiders verzamelen mensen om zich heen met wie ze samen bouwen aan doelen. Als deze doelen behaald worden is dit omdat de groep zo goed samenwerkt. Klop jezelf nooit op de borst als er ook andere keihard meegewerkt hebben.

Vergeet nooit wie de harde werkers zijn

Een leidinggevende positie bemachtigen, betekent ook dat je een team aanstuurt. Natuurlijk, volgens de hiërarchie, sta jij boven in de driehoek. Maar als je de driehoek omdraait, bungel je ergens onderaan. Het team waarmee je werkt is net zo belangrijk als de resultaten die jullie behalen. Een bedrijf runnen, op welk vlak dan ook, is teamwork. Mooie winsten die je behaalt zijn dan ook het resultaat van een team. Wees hier dankbaar voor. Neem je baan serieus maar jezelf niet té!

Geef een ander ruimte

Het kost ongetwijfeld focus, discipline en inzet om dingen voor elkaar te krijgen. Als leider wil je dat iedereen productief is in datgene waar ze goed in zijn. Vergeet alleen niet dan mensen niet non-stop als robots kunnen werken. Het is prima om teamleden ‘mens’ te laten zijn. Iedereen heeft tijd nodig om te ontspannen, op te laden en pauze te nemen. Dit zorgt voor minder werkdruk, meer inspiratie en gelukkigere mensen. Laat zien dat mensen plezier mogen hebben onder werktijd. Een beetje humor, een praatje en af en toe een borrel zijn hard nodig voor een fijne sfeer op de werkvloer

Blijf in contact

Het is erg belangrijk om, hoe hoger je op de ladder klimt, in contact te blijven met mensen op de werkvloer. Distantieer jezelf niet van andere teamleden en sluit jezelf niet op in een ivoren toren. Wees aardig tegen iedereen, kijk niet op mensen neer en wees oprecht geïnteresseerd in de ander.