Be aware: de Amazone staat in brand #PrayForAmazonas

Een ramp. De Amazone, ook wel de longen van onze aarde, branden al drie weken en tot voor kort werd er niet veel aandacht aan besteed. Waarom? De branden in het Amazonegebied keren jaarlijks terug. Tijdens de droogste periode van het jaar worden deze branden door boeren aangestoken om grond te verkrijgen voor het verbouwen van soja of voor het houden van vee. Dit wil zeggen voor de voedelsproductie waar wij in the end de consument van zijn. Alleen beseffen we ons niet wat het betekent dat er ruim 38.000 branden ontstaan in alleen al het Amazonegebied want in heel Brazilie zijn het er 72.843. De Amazone staat in brand en daarom is het belangrijk dat je dit leest

Het Amazone gebied zorgt voor 20% van onze zuurstof en is een belangrijke opslagplaats van CO2 en vertraagt hierdoor de klimaatopwarming. Best gek dat het nieuws van de Notre Dame zich destijds als een vuurtje verspreide en er geen aandacht werd besteed aan deze een ramp van ongekend formaat!

Mijn vader was een echte natuur man en hield zich toen hij nog leefde bezig met bosbouw. Daarom heeft hij jaren geleden al geïnvesteerd in een stukje regenwoud om teakplantages aan te leggen. Een kleine bijdrage aan een betere wereld want we kunnen echt niet zonder bomen. Nu, zoveel jaar later, worden er oneindig veel bomen vernietigd door bosbranden groter dan ooit. Aangestoken door mensen.

De branden zijn vernietigend voor de flora en fauna in de bosgebieden, voor de planeet en voor de mensen die er wonen. Het erge is: het einde van de branden is nog niet in zicht, de droge periode is nog maar net begonnen. Door de opwarming van de aarde wordt de Amazone droger dan ooit en daardoor houden de branden langer aan. Er sterven meer dieren zoals apen en de rook verspreid zich waardoor meer mensen last krijgen van hun longen. En om niet te vergeten: koolstof in de lucht heeft een groot effect op de opwarming van de aarde. Onze aarde maar vooral die van onze kinderen.

Daarom is het zo belangrijk om de Amazone te redden, om op grote schaal actie te ondernemen. Het milieubeleid van president Bolsonaro werkt niet en landen als Noorwegen en Duitsland boycotten import uit Brazilië. Dit raakt de regering want export is geld, en de boeren want die blijven met handel zitten. Nederland boycot Braziliaanse import jammer genoeg nog niet. Het zou mooi zijn als we dit wel zouden doen maar ondertussen kun jij ook al iets doen:

  • SMS Amazone naar 4333 (een sms kost 3 euro)
  • Creëer aandacht en verspreid de boodschap
  • Minder met het eten van vlees, kies biologisch vlees of geef iets terug wanneer je toch vlees eet (doneer!)
  • Foute soja en dus vleesvervangers zijn hetzelfde verhaal! Boycot deze