Hup naar de barre! Ballet helpt tegen veroudering

Zeg eens, heb jij vroeger als kleintje op klassiek ballet gezeten? Misschien heb je het zelfs weten te schoppen tot de o zo pijnlijke spitzen. Daar waar de balletwereld en spitzen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, is het meer dan dat. Want ook veel volwassenen en ouderen weten de weg naar de barre te vinden. Niet zo gek als je weet dat ballet helpt tegen veroudering. Onderzoeksresultaten zoals deze verdienen een podium!

Eeuwig jong door klassiek ballet

Klassiek ballet dus. In de basis draait deze kunstvorm om het maken van sierlijke bewegingen en sprongen. Welke beweging het ook is, het idee is dat de danser elke beweging er zo soepel en licht mogelijk uit laat zien. Maar er is meer. Want wist je dat je door ballet ook ‘eeuwig jong’ kan blijven? Dat wil je! De klassieke balletwereld is er allang niet meer een van alleen maar jonge, elegante en supersoepele dansers om spontaan jaloers op te worden. Neen, ballet heeft nog meer charmes. Juist op latere leeftijd heeft de sport van de pliés, tendus en battements z’n voordelen. Het is namelijk een mooie combinatie van kracht en flexibiliteit. Bovendien hebben slimme koppen in witte laboratoriumjassen het positieve effect op de hersenen aangetoond. Want wat blijkt? Dans is de enige fysieke activiteit die kan worden gelinkt aan een lager risico op dementie.

De drie belangrijkste ouderdomsvoordelen van ballet

Ballet helpt tegen veroudering doordat het – zoals net al aangegeven – een power couple is van kracht en flexibiliteit. Daarnaast ben je tijdens een klassieke balletles continu met je postuur bezig, waardoor je bewust bent van en actief werkt aan je houding. Want ouderdom hoeft zeker niet gepaard te gaan met een kromme rug. Ballet draait om het maken van sierlijke bewegingen en vooral telkens om het maken van andere moves. Dat maakt dat je spieren en gewrichten telkens anders bewegen. Anders dan in je dagelijkse leven. Lekker de boel soepel houden dus.

Ten tweede helpt ballet tegen veroudering, doordat het zorgt dat het brein beter wordt in balanceren. Balans. Iets waar het op latere leeftijd nog wel eens aan kan schorren. Hoe ouder we worden des te minder spierkracht we hebben, en die afnemende power gaat gepaard met instabiliteit. Des te meer er in de balletzaal wordt geoefend, des te groter de positieve verandering zal zijn.

En dan hebben we daar nog het effect van klassiek ballet op ons geheugen en een verbeterd leervermogen. Hoe dat komt? Elke elegante danspas heeft een naam. Een naam die continu door de dansdocent wordt genoemd: ‘Rond de jambe, pas de bourrée, arabesque.’ Neurologen kunnen het verbeterde geheugen en leervermogen verklaren, doordat klassiek ballet een complexe activiteit is voor ons brein. Tijdens al dat gedans worden diverse neurale paden geactiveerd. Zie het als hersengymnastiek. Klassiek ballet has it all.

Hoe tof om te weten dat ballet helpt tegen veroudering. Dus hup hup naar de barre en flink oefenen op je klassieke ballet moves!