Na antibiotica komt probiotica

Momenteel zit ik met een dilemma: wél of geen antibiotica? Het is een lastige kwestie want ik weet wat antibiotica met je lichaam doet. Je zou het een aanslag op je spijsverteringskanaal, darmflora en andere organen kunnen noemen. Antibiotica vernietigt niet alleen de schadelijke bacteriën maar ook de goede bacteriën in je lichaam.

Dit nadeel kan enorme gevolgen hebben: vervelende gisten en schimmels krijgen de kans om te groeien (denk aan candida) en vervelende infecties duiken uit het niets op. Deze infecties kunnen een lekkende darm veroorzaken. Een lekkende darm zorgt langzaamaan voor gewichtstoename, een hormonale disbalans, allergieën en een verzwakt immuunsysteem waardoor chronische ziektes de kans krijgen om zich in jouw lichaam te ontwikkelen. Iets wat je absoluut wilt voorkomen.

Dan maar geen antibiotica hoor ik je denken. Toch ontkom je hier niet áltijd aan. Na het trekken van mijn verstandskies (een serieus heftige ingreep) heb ik alles geprobeerd om de wondjes netjes te laten genezen. Gezond eten, arnica druppels, vitamine C, natuurlijke antibiotica zoals gember, salie, oregano, appelazijn en rauwe honing maar het hielp allemaal niet. Ondanks de pijnstillers bleef ik last houden van een schrijnende pijn en een steeds dikker wordende hamsterwang. Na mijn derde bezoek aan de tandarts luidde er enkel een conclusie: het is flink ontstoken en antibiotica helpt. Nu denk ik dat deze ontsteking voorkomen had kunnen worden door mijn kies niet door de tandarts maar door de kaakchirurg te laten verwijderen. Dan was ‘ie vast niet afgebroken waardoor er nu nog een stuk kies ergens in mijn wond rondzwerft maar hier kwam ik te laat achter. Dus heb ik net mijn eerste antibiotica pillen achter de kiezen.

Herstellen van antibiotica
Ik hoop dat mijn ontstoken kies snel herstelt maar daarna moet mijn lichaam zich ook herstellen van de antibioticakuur. Thank god heb ik vriendinnen die veel weten over het menselijk lichaam en kreeg ik van een van hen een poos geleden probiotica als tip. Deze probiotica komt nu goed van pas en kan een gezonde darmflora handhaven. Probiotica kun je het beste omschrijven als levende microbiologische voedingssupplementen en superfoods die de groei van ‘goede’ bacteriën bevorderen en voor een goede balans in de darmflora zorgen. Op de dag dat je stopt met de antibiotica kun je meteen beginnen met probiotica. Houd dit een paar weken vol en vermijd in deze periode suikers en koolhydraatrijke producten. Deze stimuleren de aanmaak van schimmels en dat kun je niet gebruiken. Eet tijdens de probiotica kuur vooral veel groenten en eet alleen biologische producten als we het hebben over zuivel, vis of vlees. Je gezondheid telt meer dan dat lekkere ijsje en aan minder suiker wen je heus wel. Als je immuunsysteem maar weer aansterkt anders is de kans groot dat je na een antibiotica kuur te maken krijgt met allerlei vreemde kwalen.