Zo kun je eenvoudig afvallen zonder dieet

Wat de reden ook is, vrijwel iedere Nederlander volgt een keer in zijn leven een dieet. Alhoewel dit voor sommigen een succes is, vallen de meesten al snel weer terug in oude patronen en komen dan eveneens weer aan in gewicht. Jojo’en Wil jij graag duurzaam afvallen? In dit artikel lees je hoe je op een gezonde manier gewicht kunt verliezen, zonder een streng dieet te volgen.

Wat betekent afvallen zonder dieet?

De meeste diëten zorgen voor een jojo-effect: je valt af, maar komt vervolgens net zo hard (of harder) weer aan in gewicht. Het gewichtsverlies is niet duurzaam en bovendien ongezond voor je lichaam. Op een duurzame manier gewicht verliezen, betekent daarom dat je je eetgewoontes aanpast zónder dat het voelt als een (restrictief) dieet. Je implementeert een gezonde(re) levensstijl die aansluit bij jouw (eet)behoeftes, waarna gewichtsverlies vanzelf zal volgen. Oftewel: afvallen zonder dieet

Het principe van gewichtsverlies is simpel: je nuttigt dagelijks minder calorieën dan je verbrandt. Dit kun je bereiken door minder te eten, gezonder te eten en meer te bewegen. Deze negatieve caloriebalans leidt vervolgens tot vetverbranding.

Tips om een negatieve caloriebalans te creëren

Al bij een minimale negatieve caloriebalans, zul je gewicht verliezen. Dit betekent dat je vaak al met kleine aanpassingen een zichtbaar effect kunt bereiken.

1. Verminder frisdrank en vruchtensap: Frisdranken, maar ook de op het oog ‘gezonde’ vruchtensappen zijn ontzettend calorierijk. Drink voornamelijk water, zwarte koffie en groene thee. Drink je graag water met een smaakje? Er zijn tegenwoordig allerlei caloriearme smaakmakers te verkrijgen.
2. Eet kleine(re) porties: Probeer iedere maaltijd de portiegrootte te beperken. Pak het stapsgewijs aan: telkens eet je een beetje minder. Je zult zien dat je al snel went aan de kleinere porties.
3. Verminder sauzen: Nog een stiekeme dikmaker: sauzen. Sauzen bevatten vaak veel vetten en suikers. Probeer je sausinname te verminderen of je favoriete sauzen te vervangen door een ‘light’ of ‘zero’ variant.
4. Kook met verse ingrediënten: Alhoewel koken met pakjes en zakjes wellicht makkelijk is, bevatten deze vaak vele verborgen calorieën. Kook daarom zoveel mogelijk met verse ingrediënten. Online zijn oneindig veel gezonde en simpele recepten te vinden.