5 yoga poses tegen menstruatiepijn

Heb jij ook gruwelijke last van menstruatiepijn? Iedere maand zie ik er weer een beetje tegenop. Kramp in mijn buik, last van mijn onderrug, we kennen het allemaal. Gelukkig kunnen deze yoga poses de pijn een beetje verlichten. Oh en iedereen kan deze poses doen, dus ook als je geen vaste yogi bent of denkt dat je niet lenig bent. Handig!

1. Pigeon pose

Helpt tegen buikkramp. Door het openen van je heupen stimuleer je je organen. Dit zorgt voor flexibelere heupen en vermindert pijn door stress en verkramping.

Hoe:
1. Begin op handen en knieën (all fours).
2. Breng je rechter knie naar je rechter elleboog en buig je knie.
3. Plaats je voet bij je linkerkant.
4. Krul de tenen van je linkerbeen.
5. Glij je linkerbeen naar achteren en plaats je tenen op de vloer. Mocht je ervaren zijn met de pose, dan kun je voorover leunen en je hoofd op de vloer leggen.
Na 5 ademhalingen wissel je van been.
LET OP: Als je last hebt van je knie, wees dan extra voorzichtig in deze pose.

IMG_0007

2. Tiger pose

Helpt tegen pijn in je onderrug. Deze pose strekt je buikspieren, rug en zenuwen. Hierdoor kunnen de spieren en zenuwen in je onderrug ontspannen.

Hoe:
1. Begin op handen en knieën (all fours).
2. Breng je rechterbeen in de lucht en buig je knie (houd je been in een rechte lijn met je ruggengraat) 3. Adem een paar keer langzaam in en uit en wissel van been.

IMG_0008

3. Cat/ Cow pose

Deze yoga pose helpt bij kramp door obstipatie. Door het strekken van je torso en nek, masseer je zachtjes je rug en de organen in je buik. De flow die de beweging creëert, zorgt ervoor dat de energie door je rug kan stromen. Dit resulteert in een betere bloeddoorstroming en verlichting van onrust en spanning in het lijf.

Hoe:
1. Begin op handen en knieën (all fours).
2. Adem in en krul je nek in je rug terwijl je stuitje omhoog stuurt. Je duwt je buik naar de mat. 3. Adem uit krul je rug naar het plafond en laat je hoofd hangen. (zie afbeelding hieronder). Herhaal deze beweging een aantal keer op je ademhaling.

IMG_0009

4. Brede Child’s pose

Een brede child’s pose verlengt de onderrug en opent de heupen. Dit zorgt voor ontspanning in de buik en is dus goed tegen buikkramp. Tevens verlicht het pijn in de heupen en zorgt het op langere termijn voor gezondere en ontspannen heupen.

Hoe:
1. begin weer op handen en knieën.
2. Spreid je knieën, maar zorg ervoor dat je grote tenen elkaar nog aanraken (mocht je last van stijve knieën hebben, houd ze dan bij elkaar).
3. Ga recht opzitten met een rechte rug en adem diep in.
4. Op een uitademing buig je voorover met je armen langs je oren gestrekt. Laat je voorhoofd rusten op je mat. Probeer je stuitje op je voeten te laten rusten.
5. Ontspan. Adem een aantal keel langzaam en diep in en uit en kom dan langzaam weer omhoog door weer op je voeten te gaan zitten.

IMG_0011

5. Reclining twist 

Een fijne pose voor het verlichten van pijn in je onderrug en in je buik.

Hoe:
1. Ga languit op de grond liggen.
2. Buig je knieën naar links.
3. Houd je onderrug op de vloer.
4. Spreid je armen
5. Kijk naar rechts.
Adem een aantal keren rustig in en uit en wissel dan van kant. Indien je last hebt van je rug, kan je een kussentje onder je onderrug leggen ter ondersteuning.

IMG_0015

En na afloop een lekkere kop warme choco doet natuurlijk ook wonderen 🙂

Lees ook: 5 warme chocolade ideeën waar je warm van wordt